Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Srijeda na Animafestu Zagreb 2024
05/06/24

S najvišim programskim intenzitetom Svjetski festival animiranog filma nastavlja se danas od 9:30 u svim dvoranama i galerijama. Među ranoranioce po dobrom običaju ubrajamo djecu i mlade čiji se program, uz razgovor s autorima, odvija u Kinoteci (Natjecanje filmova za djecu 2, 7-10 godina, 9:30, gostuju Ignas Meilūnas i Justė Beniušytė, redatelj i producentica Kopita na klizaljkama, Martin Smatana, redatelj Pozdrava ljetu, i Kristel Tõldsepp, producentica Izgubljenih čarapa), ali i u Narodnom sveučilištu Sesvete (dugometražni I miševi idu u raj Filipa Pošivača u 10 sati), kao i filmologe, koji se okupljaju na drugom dijelu simpozija Animafest Scanner XI u KIC-u (paneli o humoru u animaciji i autorstvu u doba umjetne inteligencije od 9:30, odnosno 14 sati. Izlažu: Akira Arimochi, Martina Tritthart, Jeremy Speed-Schwartz, Farzaneh Omidvarnia i Mehrdad Sheikhan, Melanie Beisswenger, Andy Buchanan, Paola Bristot, Monica Apellaniz Portos i Claudius Stemmler). Natjecanje filmova za djecu 2, odnosno program za mlađe školarce, sadrži ekološke, klizačke, kozmičke, obiteljske i ljetne priče, kao i jednu o tajnom svijetu čarapa. Ranije će ustati i polaznici programa AFN Edu (koji se od 10 nastavlja u MM centru), za kojim slijede predavanja Diane Cam Van Nguyen (11:30) o njezinom izvanredno uspješnom filmu Dragi tata te Michaele Mihályi i Davida Štumpfa (13 sati) o filmu S*anja se događaju.

U 11 sati Kino SC pali projektor za Svjetsku panoramu 1, dok se u 12 sati u Galeriji SC priređuje službeno otvorenje tradicionalne grupne izlože Iza kulisa / Behind the Scenes koja u šestom izdanju donosi radove 34 autora Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Natjecanja studentskog filma u širokom rasponu od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, instalacija i multimedije.

U 13 sati program se u Kinu SC nastavlja šestim segmentom tematskog programa humora posvećenim ljudskoj prirodi. Vremenski raspon od 1988. do 2018. sadrži radove Marka Bakera (Selo), Stepana Kovala (Išao je tramvaj broj 9), Christe Moesker (Sientje), Johna Schnalla (Laku noć Norma… Laku noć Miltone…), Daniela Nockea (Nema mjesta za Gerolda), Alison Snowden i Davida Finea (Bobov rođendan), Jana Pinkave (Gerijeva igra), Céline Devaux (Nedjeljni ručak) i Sawako Kabuki (KMEE). Slijedi program Iz majstorskih radionica (15:30) u kojem suvremeni klasici predstavljaju nove radove i odgovaraju na pitanja publike. U dvorani će nakon projekcije svojih filmova biti Ruth Lingford i Anna Makarova (povijesni dokumentarac Malj za vještice), Xi Chen (kreativna reklama za brend ženskih torbi Songmont), kanadska majstorica pinscreena Michèle Lemieux (Slika), njemački umjetnik apstraktne animacije, videoinstalacije i performansa Max Hattler (TWENTYTИƎWT snimljen u pandemijskom Hong Kongu) te Animafestov pobjednik iz 2018. godine Boris Labbé (Staklena kuća). Vidjet ćemo i nedavno restaurirani film autora Zagrebačke škole Branka Ranitovića Pozivnica, novi rad u Zagrebu također omiljenog Theodorea Usheva Vuk, kao i djela „ispod čekića“ velikana Witolda Giersza (Portret konja) i Kojija Yamamure (Izrazito kratko).

U 16 sati u Kinoteci se daje treći blok češke retrospektive koji supostavlja kanonske autore s onima koje je povijest filma pomalo previdjela – tako se Pojar (Čašica previše), Brdečka (Ljubaaav!), Trnka (Ruka), Pavlátová (Repete) i dr. susreću, primjerice, s Karelom Dodalom i Irenom Dodalovom (Fantasie érotique).

Tematski program humora prikazuje danas još jedan slot, zabavljen crnim humorom (MSU, 17 sati), mahom svojstvenim filmovima nastalima u protekla dva desetljeća. Mogu se vidjeti: Odbijen (Don Hertzfeldt), Una furtiva lagrima (Carlo Vogele), Odjel 13 (Peter Cornwell), Posljednja Modrobradova žena (Alexander Bubnov), Plavi san (Malte Stein), Poni Lesley ima super dan! (Christian Larrave), Francuske ubojice (Nicolas Jacquet), Kako se nositi sa smrću (Ignacio Ferreras) i Cockpera Kate Gugić. U isto vrijeme u KIC-u će biti predstavljene knjige: Animating Art urednika Stefana Stratila i Holgera Langa, Making the Cut at Pixar: The Art of Editing Animation Billa Kindera i Bobbie O'Steen te dvije dvojezične publikacije koje nude analizu suvremenih portugalskih redatelja (Davida Doutela, Vasca Sá, Laure Gonçalves i Alexandre Ramires) urednika Pedra Serrazine i Catije Peres.

U 17:30 u Kinu SC središnja je projekcija Natjecanja studentskog filma 2 uz razgovor s autorima: Júlijom Lantos (Div Oliver), Junhom Kimom (Posthumana bolnica), Danielom Sterlin-Altmanom (Karotika), Zalikom English (Mildredino egzotično carstvo mesa) i Renatom Joséom Duqueom (Trešnja, marakuja). Razgovore vodi Nino Kovačić.

U 18 sati u Kinoteci sjajan blok Velikog natjecanja kratkometražnog filma 6 sadrži: rasplesanu ekološko-distopijsku parabolu Flatastic Alice Saey; vlastitim životom na selu, majčinstvom i vrtlarstvom nadahnutu Izložbu cvijeća Elli Vuorinen koja na začudan, razglobljen i metaforičan način povezuje cvjećarstvo i generacijski diferencirane ženske rodne uloge 19. stoljeća; invazijom na Ukrajinu potaknuti pinscreen Irine Rubine Proturječnost praznine; nagrađivani 27 Flóre Anne Bude o nadanjima i fantazijama djevojke koja predugo živi s roditeljima; urnebesan, sjetan i bizaran lutka metafilm Wander to Wonder Nine Gantz; i Kiši u piši Ivana Lija – jedinstveno kinematografsko iskustvo nakon kojega nećete znati koje vas je prijevozno sredstvo upravo pregazilo.

U MM centru u 18 sati Svjetska panorama 2 dolazi uz razgovor s Runeom Callewaertom (Akvarij) i Tess Martin (1976: Potraga za životom), a u Galeriji na katu KIC-a službeno je otvorenje izložbe Tisje Kljaković Braić Žarko, razmazit ćeš dite! s više od 50 crteža renomirane splitske autorice i karikaturistice temeljem kojih je nastao i istoimeni film braće Popović iz VN kratkometražnog filma. Nakon toga u KIC-u s radom počinje i novo izdanje radionice Rise&Shine, programa za razvoj i predstavljanje prvih i drugih kratkih animiranih filmova do 20 minuta koji organiziraju Animafest Zagreb i ljubljanska Animateka u suradnji s CEE Animation u tri modula: razvoj scenarija, razvoj projekta, predstavljanje projekta. Na ovogodišnjem izdanju predstavlja se 11 projekata iz isto toliko zemalja, uključujući Hrvatsku (Hungry Heart Nikoline Žabčić i Andrijane Vidaček), a mentori su oskarovac Michael Dudok de Wit, višestruki dobitnik Nagrade Goya Pedro Rivero i producentica, urednica, scenaristica i predavačica bogatog iskustva Anna Vášová.

U 19 sati u MSU-u preporučujemo izvrsni, blago nostalgični animirani dokumentarac iz Velikog natjecanja dugometražnog filma Pelikan plava (r. László Csáki)o mađarskim mladićima koji se nakon pada komunizma bave krivotvorenjem željezničkih karata kako bi napokon putovali svijetom.

U 20 sati Kino SC prikazuje Veliko natjecanje kratkometražnog filma 3. O svojim filmovima govore Babak Beigi (Ruta, svjetska premijera), Nienke Deutz (Hotel Miracle), Sunčana Brkulj (Leptir), Francis Canitrot (Seks moje majke) i Nicolas Brault (Entropijsko sjećanje, međunarodna premijera). Ruta iz originalne perspektive prikazuje život vozača kamiona koji zarobljenike prevozi na strijeljanje, Hotel Miracle polazi od intrigantne premise sredovječne samice u resortu prilagođenom obiteljima i trudnicama, Leptir je živopisni, zasićeni spoj glinamacije i 2D-a te dopadljivog dizajna likova koji prikazuje organsku sraslost i paralelizam života, duhoviti Seks moje majke, hibrid stop-animacije i 3D-a nastao fotogrametrijom lutaka, govori o neprimjerenom odnosu starice prema sinu koji o njoj skrbi, a Entropijsko sjećanje eksperimentalni je film nastao spojem tradicionalne i stop animacije stereoskopskih makro fotografija (S3D) koji se bavi potonulim, izblijedjelim i nagriženim uspomenama. Prikazuje se i Krug, novi filmAnimafestove pobjednice iz 2014. Yumi Joung, kraljice minimalizma i psihologije.

U 20 sati u Kinoteci raskošna francuska bajka iz Velikog natjecanja dugometražnog filma Široko i Kraljevstvo vjetrova vodi nas u maštu dječje spisateljice čijim elaboriranim svjetovima (na pola puta između Alise u Zemlji Čudesa i Čarobnjaka iz Oza) jezde dvije djevojčice pretvorene u mačke. Nezaobilazna lektira ovogodišnjeg Animafesta bit će privlačna ponajprije obiteljima s djecom (8+), ali će i animacijski šmekeri u njoj pronaći „bolju prošlost“.

U 20 sati u MM centru 3. segment tematskog programa humora predstavlja „Teatar apsurda“. Tu možemo vidjeti ponajprije estonske (Doručak na travi grupe autora i Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren), finske (Rojenje Jonija Männistöa) i japanske (Budala Yojija Kurija, Glava gora Kojija Yamamure, Moja tjelovježba Atsushija Wade) radove, kao i one koji su se izravno ili manje izravno nadahnjivali montipajtonovskim humorom (Pet jebenih priča Signe Baumane, Posveta Busbyja Berkeleyja Mae West Paule Bush, Rubikon Gila Alkabetza) ili su toj slavnoj skupini i sami pripadali, poput Terryja Gilliama (Vrijeme za priču).

U 21 sat u MSU u programu Iz majstorskih radionica novi srednjometražni film legendarnih Paula i Sandre Fierlinger Življe od jutrošnjih vijesti morao bi privući brojne poklonike koji se s radošću sjećaju Mojeg psa Tulipa, Mrtve prirode s animiranim psima ili Iz sjećanja. Rađen u njihovu prepoznatljivu stilu, i ovaj novi autobiografski i autoreferencijalni film o pandemijskim iskustvima ne može bez obiteljskih pasa, ali je prije svega posvećen izazovima stvaralaštva u visokoj dobi – Paulovom i Sandrinom zajedničkom crtanju i slikanju i do 15 sati dnevno.

U 22 sata u kinu SC u istom programu gledamo novi film još jednog neprikosnovenog velikana, Billa Plymptona, koji će nam se i osobno pridružiti u razgovoru o Slideu – dugometražnoj priči o mitskom kauboju koji se u korumpiranom gradiću 1940-ih uz pomoć slide gitare i saveza s golemim insektom bori protiv pokvarenih gradonačelnika. Istovremeno se u gradu snima holivudski film, a tu je i romantični podzaplet, što sve ukazuje na Plymptonovo karakteristično poigravanje sa žanrovskim matricama koje voli ironizirati i razarati. Dva puta nominiran za Oscara za svoje kratkometražne radove (Tvoje lice i Pas čuvar), Bill Plympton jedno je od najvećih imena nezavisne animacije i vjerojatno prvi autor koji je posve sam nacrtao dugometražni animirani film (The Tune). Slide mu je ukupno deveti takav rad. Baveći se uz animirani film karikaturom, stripom, satirom i glazbenim videom, Plympton je tijekom karijere surađivao i s Madonnom, Kanyeom Westom i Weird Al Yankovicem, a radio je i na Simpsonima. Primio je Nagradu za životno djelo Winsor McCay. Naposljetku, ali ne manje važno, Plympton je stari prijatelj Animafesta Zagreb.