Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Petak na Animafestu Zagreb 2024
06/06/24

Početak festivalskog vikenda posvećen je Borivoju Dovnikoviću Bordi (1930-2022), velikanu Zagrebačke škole crtanog filma, jednom od osnivača i najvažnijih osoba u povijesti Animafesta koji je mnoge godine vodio, a u preostalima pružao bezrezervnu podršku onima koji su to činili prije, nakon i uz njega. U 14 sati svečano će, uz prisustvo predstavnika Grada Zagreba, Animafesta i festivalskih gostiju, biti inauguriran Park Borivoja Dovnikovića Borde na Trešnjevci, omeđen s jedne strane Novom cestom i prostrt do Šetališta Jurja Gagarina. „Bordin dan“ nastavlja se otvorenjem izložbe karikatura iz njegove ostavštine u 16 sati u Kući karikature Oto Reisinger (Radićeva 44) te projekcijom biografskog dokumentarnog filma u nastanku Škola hodanja 2 autorice Jelene Novaković u KIC-u u 18 sati.

Redovni filmski program ponovno započinje već u 9:30 u Kinoteci Natjecanjem filmova za djecu 2 (7-10 godina), a gostuju Ignas Meilūnas i Justė Beniušytė, redatelj i producentica Kopita na klizaljkama, te Martin Smatana, redatelj Pozdrava ljetu. U 14 sati na istom mjestu Natjecanje filmova za mlade (15+ godina) popraćeno je razgovorom s Agathe Sénéchal, Alicijom Massez, Elise Debruyne i Flavie Carin (Na 8. dan) te Eirikom Heggenom (Pinea). Natjecanje filmova za djecu 2 (7-10 godina) može se, pak, vidjeti u Narodnom sveučilištu Sesvete u 10 sati.

Posebna poslastica Kinotekina animafestovskog petka svakako su restaurirani klasici Jiříja Barte u 16 sati: kratkometražni Nestali svijet rukavica iz 1982.,u kojem glumci-rukavice parafraziraju sedam filmskih žanrova (od chaplinovske potjere do SF horora), i dugometražno remek-djelo Svirač iz Hamelina iz 1986., interpretacija srednjovjekovne njemačke legende i jedan od najkompleksnijih lutkarskih filmova ikada snimljenih. Slijedi VN kratkometražnog filma 2 (18 sati), dok je večer rezervirana za središnju (i posljednju) projekciju fantastičnog mađarskog dugometražnog animiranog dokumentarca (prvoga u povijesti te zemlje) Pelikan plava (20 sati), nostalgičnog i zaigranog svjedočenja skupine mladih krivotvoritelja željezničkih karata u postsocijalističkoj Mađarskoj. Projekciju će uveličati producentica filma Sissy Cui i dizajner likova Máté Horesnyi.

U MM centru petak je također obilježen velikim imenima, ali ponajprije u diskurzivnom formatu. U 10:30 masterclass drži legenda američke nezavisne animacije Bill Plympton, s kojim su se obožavatelji kasno sinoć družili na neformalnoj crtačkoj sesiji i razgovoru u predvorju Kina SC nakon projekcije njegova novog „dugometrašca“ Slide. Plympton će govoriti o svojoj karijeri i nadahnućima, ali i o preživljavanju nezavisnog animatora u industriji koju vode korporativni studiji. U 11:30 za govornicu će Naomi Van Niekerk, južnoafrička animatorica i članica žirija VN kratkog filma, koja će se osvrnuti na svoju tehniku stop animacije, kao i na crtanje svjetlom i sjenom. U 12:30 s predavanjem o svojoj bogatoj karijeri slijedi za Oscara i BAFTA-u nominirani animator, redatelj i scenograf Barry JC Purves. U 14 sati bit će predstavljene nanovo oživljene Emile Awards, europske strukovne nagrade za animaciju o kojima će govoriti Vassilis C. Karamitsanis, Nancy Denney-Phelps i Daniel Šuljić. U 14:30 predstavlja se, pak, Tjedan animacije Feinaki Beijing, pekinški festival osnovan 2019, o kojem će govoriti njegova umjetnička ravnateljica Yantong Zhu. MM centar ipak ni danas neće ostati prikraćen za filmski program – u 18 sati gledamo dulju verziju novog filma Borisa Labbéa Staklena kuća uz razgovor s autorom. Apstraktni eksperimentalni rad nadahnut znanstvenom fantastikom i opremljen istovremeno imerzivnim i disruptivnim zvukom povest će nas na nevjerojatno putovanje na razmeđu umjetne inteligencije i stvaralačkog genija Animafestova pobjednika iz 2018. U suton pretposljednjeg festivalskog dana nasmijat ćemo se uz crnohumorni segment ovogodišnjeg tematskog programa (20 sati), u čemu će nam pomoći i razgovor s Carlom Vogeleom, autorom filma Una furtiva lagrima.

MSU u petak prikazuje u tek dva termina, ali cjelina posvećena smiješnim stranama ljudske prirode (17 sati) te druga i posljednja projekcija Sultaninog sna (19 sati) i više su nego dovoljni razlozi da se i u petak zaputite u Novi Zagreb.

Kino SC u 11 sati kreće sa Svjetskom panoramom 3, nakon koje, u sklopu projekcije „Verbalnog humora“ (13 sati) gostuje Kunyi Chen, autorica filma Rien. Slijede dva bloka Natjecanja studentskog filma – 2 (15:30) i 4 (17:30), pri čemu je drugi ujedno i klasična animafestovska „Q&A masovka“ kakvom dirigirati zna jedino Nino Kovačić. Razgovaramo s: Chu-Chieh Lee (Minus plus množi), Chaerin Yoo (Jadnik), Mansi Maheshwari (Zečevstvo), Tan Lui Chan (Ulaz zabranjen); Janom Leeuwerck (Sunčana plaža), Petrom Pavetić Kranjčec (Koke), Lorcom Alonsom (Ljubav i prijetvornost), Daškom Dementevom i Rebekom Kruus (Priča o majmunu, medvjedu i gusjenici).

Večer u SC-u rezervirana je za dva bloka VN kratkog filma – 5 (20 sati) i 6 (22 sata). Na obje projekcije pridružit će nam se, razumljivo, i autori: Gustavo Arteaga (Zaljubiti se u Gretu), Viktória Traub i Mira Benes (Cipele i kopita), Osman Cerfon (Aaaah!), Sanni Lahtinen (animatorica Izložbe cvijeća Elli Vuorinen), Irina Rubina (Proturječnost praznine), Gábor Mariai (animator filma 27 Flóre Anne Bude) i Alice Saey (Flatastic).