Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

Xavier Kawa-Topor dobitnik je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 31. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb
04/02/21

Xavier Kawa-Topor, kulturolog, filmolog te kritičar i povjesničar animacije, svoje široko humanističko obrazovanje koristi za stvaranje veoma čvrstih temelja u proučavanju pokretnih slika, pri čemu animacija ima posebno mjesto. To se vidi i u njegovom osnivanju frankofone stručne platforme NEF Animation 2015. godine, kao i u raznovrsnom praktičnom radu na podržavanju suvremene i klasične animacije. Svojim festivalskim i drugim programima, te u autorskim i uredničkim knjigama o stop animaciji, o cjelovečernjoj Crvenoj kornjači ili o povijesti animacije (nastalim samostalno ili u suradnji sa stručnjacima kao što su Phillipe Moins, Ilan Nguyen i Jean Rubak), Topor je dao izniman doprinos poznavanju, proučavanju i promicanju japanske animacije, odnosno umjetnika kao što su Hayao Miyazaki, Koji Yamamamura, Yamazaki Takashi ili Isao Takahati, a radio je i na boljem poznavanju remek-djela brojnih drugih autora, poput Ladislasa Starevitcha, Renéa Lalouxa ili Michaela Dudoka de Witta.

Svi ti uspjesi, kao i članci i temati o animiranom filmu objavljeni u vodećim stručnim časopisima, kao što je Blink Blank (kojem je i osnivački član uredništva), predstavljaju nam Toporovo majstorstvo sinteze jednako kao i istraživački žar, individualnu kreativnost jednako kao i sposobnost timskog rada u promicanju animacije.

Prikazivanjem i analiziranjem animiranih filmova, često posebno misleći na specifičnosti mlade publike, Topor je postigao i golem pedagoški učinak, pomogavši pritom Zapadnoj Europi i čitavoj svjetskoj zajednici ljubitelja animacije u definiranju kanona najvažnijih ostvarenja ove umjetnosti. Pritom nikada nije zaboravio ni prepoznavanje suvremenih vrijednosti, čime se istaknuo kao jedan od najvažnijih proučavatelja animacije u svijetu.

Nikica Gilić