Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

Najbolji kratkometražni animirani filmovi u Velikom natjecanju Animafesta
24/05/12

Krajem veljače i početkom ožujka u Zagrebu se okupila međunarodna selekcijska komisija Velikog natjecanja i vrijedno pregledavala filmove prijavljene za ovogodišnji program Animafestove konkurencije. Tročlana družina u sastavu: Marco de Blois, programer I kustos animiranih filmova u Kvebečkoj kinoteci u Kanadi, Duscha Kistler, dugogodišnja umjetnička direktorica Međunarodnog festivala animiranog filma Fantoche u Švicarskoj, i Vanja Hraste, programska kustosica Hrvatskog filmskog saveza, od 824 filma odabrala je 32 filma u Veliko natjecanjei 26 u Veliku panoramu.

Filmovi su ozbiljniji i dulji 

Osim svojih izbora iznijeli su i vlastita opažanja o trendovima koji vladaju u animaciji filmovi su sve dulji, što je tendencija koja vlada posljednjih pet godina, filmovi se bave uglavnom ozbiljnim temama, koje su često predstavljene mračnim koloritom ili čak bez boje, crno-bijelom tehnikom. Sa žaljenjemsu izbrojili vrlo mali broj pokušaja animirane komedije koji su najčešće bili – neuspješni. Sveprisutna egzistencijalna kriza i sve što je prati uzeli su svoj danak i među autorima animiranog filma. No plodnost, kreativnost I mnogostrukost tehnika i stilova i dalje ne napuštaju polje animiranog filma, pa se tako u konkurenciji za Grand prix Animafesta 2012. nalaze 32 naslova koji se, prema riječima selekcijske komisije, na inovativan način igraju naracijom i pokušavaju pronaći osobne pristupepripovijedanju.  

Jaka selekcija filmova s Istoka

U Animafestovu programu prikazat će se poštovanja vrijedan broj filmova iz Kine i Japana, od čega čak sedam naslova u Velikom natjecanju. Autor Mirai Mizue (Modern No.2) iz Japana jedan je od glavnih predstavnika apstraktne animacije, Atsushi Wada i Shin Hashimoto, također iz Japana, bliski su suradnici, mladi i uspješni autori, miljenici članova žirija koji ih često nagrađuju. U Zagrebu će se predstaviti svojim najnovijim filmovima: Wada s Velikim zecom, dobitnikom Srebrnog medvjeda za najbolji kratki film na ovogodišnjem Berlinaleu, a Hashimoto s Belugom. Oba filma rađena su tehnikom crteža na papiru. Kineski predstavnici su Xu An i Xi Chen s filmom Kupon za žito, pričom smještenom u doba Kulturne revolucije koja obilazi sve ovogodišnje europske festivale i govori na što su sve spremni ljudi da bi došli do hrane. Apsolutni je hit među mlađim kineskim animatorima multimedijalni umjetnik, dizajner, ilustrator, animator, grafiter i glazbenik Lei Lei, koji je u konkurenciji s filmom Ovo je ljubav.  

Najnoviji radovi cijenjenih europskih i američkih autora

Europsku animaciju u Velikoj konkurenciji predstavljaju najnoviji radovi cijenjenih animatora poput dobitnika Animafestova Grand prixa Georgesa Schwizgebela (Romansa, švicarski film rađen u koprodukciji s Kanadom), Rostoa (mračno i fantastično tridesetominutno Čudovište iz Nixa) i Everta de Beijera (Dođi k sebi!), Nizozemca čija se mala retrospektiva radova prikazuje u programu 3 x 3. Uvijek zanimljivu i u Zagrebu rado viđenu estonsku školu, čiji je najpoznatiji predstavnik ovogodišnji član žirija Priit Pärn, predstaviti će autori Kaspar Jancis i Vladimir Leschiov s filmom Villa Antropoff te animator i ilustrator Ülo Pikkov s lutka-filmom Pamćenje tijela.

Živa, inovativna i iznimno kreativna kanadska produkcija je u konkurenciju za Animafestov Grand prix dala četiri vrijedna naslova među kojima ističemo majstoricu pinscreen-animacije Michèle Lemieux s filmom Malo ovdje i veliko ondje. Vjerojatno najbizarniji film festivala o kojem će se puno raspredati nakon projekcije jest Bobby Yeah, apokaliptična, groteskna horror priča britanskog autora Roberta Morgana. U konkurenciji je i Maska, najnoviji film majstora lutka-filma, braće Quay.

Među 32 filma iz cijeloga svijeta nalaze se i dva domaća naslova: Cvijet bitke Simona Bogojevića Naratha i Zašto slonovi? Marka Meštrovića.