Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en
Scanner

ANIMAFEST PRO | ANIMAFEST SCANNER VII | SIMPOZIJ O SUVREMENOJ ANIMACIJI | Panel 1 - HEAVY LIKE THE WORLD: ANIMATION IN THE WORLD OF CHAOS

Animafest Scanner VII: Simpozij o suvremenoj animaciji

Animafest Scanner VII možete pratiti online nakon registracije na sljedećem LINKU.

29–30/09 UTO-SRI
10:00–16:00h &TD, Savska cesta 25
Na engleskom jeziku, ulaz besplatan

Brzim porastom i razvojem proučavanja animacije u posljednje vrijeme, a u nastojanju da održi korak s rastućom produkcijom animiranih filmova, simpozij Animafest Scanner VII opet se nalazi na prvoj liniji diskursa i interakcije o teorijskim i praktičnim pristupima animaciji. Sedmo izdanje Simpozija o suvremenoj animaciji, Animafest Scanner VII još jednom želi kreirati sinergiju teorijskih i praktičnih diskursa te potaknuti razmjenu mišljenja među filmskim autorima i znanstvenicima.

Simpozij se održava u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafestom Zagreb. Tijekom svoje 47-godišnje povijesti Festival je predstavio razne oblike i formate animacije u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, kao i odabir autorskih, eksperimentalnih i mainstream animiranih filmova iz čitavog svijeta u raznim popratnim programima.

Ovogodišnji glavni izlagač dobitnik je Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2020, Chris Robinson, jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara, novinara i popularizatora animacije te umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi. Kanadski proučavatelj animacije Chris Robinson jedan je od stilski najoriginalnijih i najprovokativnijih stručnjaka u povijesti ovog područja, a pročuo se jedinstvenom i eklektičnom časopisnom kolumnom Svodnik animacije (Animation Pimp), iz koje je nastala i istoimena knjiga (kolumna je kasnije preimenovana u Veselje i prijezir u animaciji / Cheer and Loathing in Animation). Podjednako uspješno vladajući različitim metodama i stilovima kritičkog i znanstvenog pristupa, ovaj istraživač i popularizator animacije veoma uspješno pokriva izrazito širok raspon kanadskih i svjetskih tema u knjigama Estonska animacija: između genija i potpune nepismenosti (Estonian Animation: Between Genius and Utter Illiteracy, 2003); Neopjevani junaci animacije (Unsung Heroes of Animation, 2006); Kanadska animacija: u potrazi za mjestom za događanje (Canadian Animation: Looking for a Place to Happen, 2008); Balada o mršavku: u potrazi za Ryanom Larkinom (Ballad of a Thin Man: In Search of Ryan Larkin, 2008), Iskopani animatori (Animators Unearthed, 2010) i Japanska animacija: vrijeme iz uma (Japanese Animation: Time out of Mind, 2010). No i dalje ostaje jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara i novinara, u tiskovinama i na internetu, pri čemu uvijek otkriva nešto novo i daje svježa gledišta na kanonske teme.

Govornici će izlaganja održati u okviru sljedećih tema: Animacija u svijetu kaosa, Žene u animaciji, Animacija i poezija.

Povijesni i suvremeni trendovi, mnogobrojne perspektive, nova otkrića u brzorastućem polju proučavanja animacije, zanimljivi govornici – sve to očekuje vas na simpoziju Animafest Scanner VII i drugim događanjima u organizaciji Animafesta 2020.

Organizatori:
Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb
ASIFA Austrije
Hulahop – filmska produkcija i usluge u kulturi

Organizacijski odbor:
Mag. art. Daniel Šuljić, Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb
Dr. Franziska Bruckner, Sveučilište primijenjenih znanosti u St. Pöltenu / AG Animation
Dr. sc. Nikica Gilić, izvanredni profesor, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Prof. Holger Lang, Sveučilište Webster
Prof. dr. Hrvoje Turković, redovni profesor u mirovini, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Andrijana Ružić, nezavisna istraživačica, Università Statale di Milano

Uz podršku:
Grad Zagreb
Hrvatski audiovizualni centar
Društvo hrvatskih filmskih redatelja
Austrijski kulturni forum Zagreb
AG Animation of the Society for Media Studies (GfM)
Sveučilište primijenjenih znanosti u St. Pöltenu