Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

Koji Yamamura - profesor sveučilišta koje osvaja nagrade
02/06/10

Pročitajte intervju sa Kojiom Yamamurom, cijenjenim japanskim animatoror i profesorom na Umjetničkom sveučilištu u Tokiju, koje je ove godine osvojilo Animafestovu Nagradu za najbolju školu animacije.

Yamamura je 2003. godine sa svojim filmom 'Glava-gora' osvojio nominaciju za Oscara i Grand prix u Annecyju, a godinu dana kasnije i Veliku nagradu Animafesta.

A: Kako i zašto ste se odlučili postati profesor?
KY: Prije nekoliko godina sreo sam neke talentirane mlade ljude, kreativce poput Atsushija Wade i Keija Oyame. Obojica su u ove godine natjecateljskom programu Animafesta. Prvenstveno zato što sam želio da sazriju kao animatori, 2006. godine sam oformio grupu koju sam nazvao "Stvaratelji animacije i kritičari" i u nju uključio neke mlade ljude. Istodobno sam dobio pozivnicu od tokijskog Umjetničkog sveučilišta da im se priključim kao profesor. Činilo mi se da se sve dobro poklopilo, pa sam se počeo interesirati za edukaciju u animaciji.

A: Koje su najvažnije teme i pitanja koja obrađujete i o kojima diskutirate sa svojim studentima?
KY: Diskutiramo o suštini suvremene kratkometražne animacije. Moj se kolegij sastoji uglavnom od predavanja o esenciji animacije kroz komparaciju s drugim umjetničkim formama. Ono što u stvari želim postići jest to da studenti sami počnu razmišljati o smislu stvaranja.  

A: Koje su glavne obrazovne metode koje se koriste na vašem sveučilištu?
KY: Uglavnom teorija i tehnika animacije. Uče se i metode produkcije. Imamo zbilja brojne vrste predavanja i radionica, primjerice dizajn zvuka, teorija mange, povijest animacije te neke druge umjetnosti.

A: Kako organizirate privatni život između predavanja i rada na vlastitim filmovima?
KY: Kako bih mogao raditi vlastite autorske filmove, prije nego što sam postao profesor morao sam raditi hrpe reklama i drugih komercijalnih projekata. Sada to više ne moram. Tako da se ustvari nije puno promijenilo što se tiče organizacije vremena i života.

A: Kako najčešće dolazite do ideja za svoje filmove?
KY: Teško je odgovoriti na to pitanje. Svaki od mojih filmova imao je svoju vlastitu polazišnu točku. Svaka sitnica koja mi se događa, zapravo sve u mom životu oduvijek ima utjecaj na moje filmove. Ali ima jedna stvar koja je konstanta u mojim filmovima - uvijek razmišljam o idejama koje mogu ostvariti jedino animacijom.

A: Koliko vam vremena najčešće treba od ideje do realizacije?
KY: To varira, ali uglavnom oko godinu ili dvije. Primjerice prva ideja za moj novi film, koji radim u koprodukciji s Nacionalnim odborom Kanade, prvi put mi je pala napamet 2002. godine, ali s produkcijom smo krenuli tek prije godinu dana.

A: Možete li nam ispričati o kakvom je filmu riječ?
KY: Naslov filma je 'Muybridgeove strune'. Originalnu priču napisao sam inspiriran stvarnim životom pionira pokretnih slika Eadwearda Muybridgea. Trajat će 10 ili 12 minuta. Trenutno sam negdje na polovici produkcije, a film bi trebao biti gotov do prosinca.

Intervju je objavljen u posebnom festivalskom izdanju Jutarnjeg lista.
Autorica: Miljenka Čogelja

Video intervju s Yamamurom u realizaciji Animafestove video sekcije pogledajte u video galeriji