Logo_hovers_2022
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

ANIMAFEST ZAGREB 2009 - NAJOPSEŽNIJE I NAJPOSJEĆENIJE DUGOMETRAŽNO IZDANJE DO SADA
06/06/09

Ovogodišnje dugometražno izdanje Animafesta primiče se svom završetku. U kino dvoranama Europe i Movieplexa više od 7500 posjetitelja uživalo je u animiranim ostvarenjima iz cijelog svijeta. Osim programa, posjećeni su bili i razgovori s autorima, a ljubitelje animacije najviše je privukao čuveni Bill Plympton sa svojim otkačenim Masterclassom.
Jedan od najposjećenijih filmova festivala je zasigurno australski „Mary i Max“ koji je svojom jednostavnom, gorko-slatkom pričom o prijateljstvu australske djevojčice i 44-ogodišnjaka iz New Yorka koji je osvojio srca zagrebačke publike na prvo gledanje.
No, koji će film odnijeti Nagradu publike neće biti poznato do subote 6.6., 20:30 h kada će se festival svečano zatvoriti.
O najznačajnijoj nagradi festivala, Grand Prix do sutra navečer mora odlučiti žiri u sastavu Jia Duan, Lotte Geffenblad i Dubravko Mataković. Da odluku neće biti lako donijeti, znaju svi gledatelji koji su pratili ovogodišnje Veliko natjecanje.
Osim Grand Prixa, filmovi iz Velikog natjecanja su u trci za još jednu nagradu, Nagradu Asife Hrvatska za najbolji animirani film Animafesta Zagreb 2009. Odluku kojem filmu pripada ta nagrada hrvatskog ogranka Međunarnodne asocijacije animiranog filma odlučit će Margit Antauer – Buba, Sandra Malenica i Matija Pisačić.

Još će jedna iznimno bitna nagrada biti dodjeljena i ove godine. Riječ je o nagradi Zlatni Zagreb u vrijednosti od 3000 eura koja je namijenjena projektu u razvoju. Sastav žirija Animafest Pro – Izabela Rieben, Valérie Schermann i Luca Raffaelli – izabrat će najperspektivniji od 6 projekata u konkurenciji.

Zbog iznimne važnosti festivala za hrvatsku kulturu i umjetničku animaciju, velikog interesa publike diljem Hrvatske i činjenice da većina filmova prikazanih na festivalu rijetko dođe u hrvatska kina, i ove smo godine odlučili organizirati gostovanje ANIMAFESTA izvan Zagreba. Naime, nakon i više nego uspješnog splitskog izdanja 2007., ove godine ANIMAFEST gostuje kako u Splitu, tako i u Rijeci.
Tako će se riječko izdanje ovogodišnjeg ANIMAFESTA održati odmah po završetku zagrebačkog 7. do 9. lipnja u Art-kinu Croatia u Rijeci, koje je ujedno i suorganizator riječkog izdanja. Program uključuje 8 filmova, mahom uspješnica svjetske animacije.