Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
28. rujna do 3. listopada 2020.
Svjetski festival animiranog filma / 28. rujna do 3. listopada 2020.
hr | en

RASKOŠ DJEČJEG PROGRAMA ANIMAFESTA 2017 – FILMOVI U NATJECANJU
07/04/17

Središnji je događaj bogatog Programa za djecu i mlade Animafesta 2017 Natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija koja broji 47 filmova iz svih krajeva svijeta. Filmove je odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, koja ih je razvrstala prema prilagođenosti četirima dobnim kategorijama (4-7, 7-10, 10-14 i 14+), jasno naznačenima uz svaki film.

NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU – POPIS FILMOVA

Ovogodišnji izbor u središte postavlja djevojčice i dječake koji u sebi nenadano otkrivaju snagu za promjenu svijeta koji ih okružuje.

Prvi program (4 – 7 godina) pun je nježnih priča o prijateljstvu mladih junaka koji se hrabro te uz pomoć sitnih trikova i velikog srca nose s vragolastim automobilom (Koyaa – Naughty Toy Car), noćnim sjenama (Misho & Robin "Camping") i gladnom gusjenicom (The Little Bird and the Caterpillar). Neke od junaka ovih filmova, prije svega hrvatskih i slovenskih autora poput Ivane Guljašević, Kolje Sakside, Grege Mastnaka, Denisa Alentija i Vjekoslava Živkovića, najmlađi posjetitelji Animafesta već poznaju i zacijelo će se razveseliti njihovim novim pustolovinama.

Filmovi za mlađe školarce (7 – 10 godina) nose jednostavnu, ali vrlo važnu poruku: svi smo različiti, no svi smo jednaki (We Are Different Yet We Are The Same). I u ovom programu nalazimo snažne junake: djevojčicu koja bojama oživljava crno-bijeli svijet (Uka) ili spaja zvijezde poput točkica (Joining Dots), dječake koji pobjeđuju oluje (Stars; Le jour où j'ai battu le ciel) ili ptice koje od lasice nastoje spasiti svoje opasno nagnuto drvo (Weasel). U ovom programu prikazuje se i Hedgehog's Home (Ježeva kuća) Eve Cvijanović – stop animirana adaptacija besmrtne poeme Branka Ćopića nastala u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji i nagrađena na Berlinaleu.

Treći program (10 – 14 godina) sadrži mnogo za taj uzrast primjerenog humora i akcije. Neki junaci iznova otkrivaju ljepotu prirode na koju su u svakodnevnom životu, okruženi modernom tehnologijom (Deep Beneath the Earth), gotovo zaboravili (The Garden). Drugi pak pronalaze svoj pravi identitet i suočavaju se s vlastitim posebnostima, koje ih čine drukčijima i upravo zato prekrasnima (Odd is an Egg; She's got the blush). U brazilskom filmu The end of the line svjedočimo i jedinstvenom grafičkom stilu tamošnjeg starosjedilačkog stanovništva.

Program za mlade (14 +) opsežan je i raznolik, no filmovima su zajedničke mladima bliske i važne teme poput pitanja života i smrti (Leave a print), izgradnje samopoštovanja (Invisible Walls: Tales of Insecurity), vlastitih, svjetova mašte (Elena and the shadows), aktualnih zbivanja (When I Hear the Birds Sing), želja i čežnji, crtica iz znanosti (Ampersand) i sjećanja (Letters; Farewell). Kao šlag na tortu dolazi i obilje pogođenog humora.

Sve u svemu, ovogodišnja filmska berba u Natjecanju filmova za djecu raznolika je: ponekad oduzima dah, ponekad je malo tužna, ali je u najvećoj mjeri vrlo zabavna – baš kao i naš život. Svi filmovi nose poruke koje će djecu i mlade inspirirati i okrijepiti na njihovom putu kroz život i umjetnost animiranog filma.