Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Objavljena selekcija Rise & Shine 2024
16/05/24

Bliži se treće izdanje Rise & Shine – programa za razvoj i predstavljanje kratkih animiranih filmova mladih talenata. Dvodijelna radionica usmjerena je na kratke filmove u razvoju, a organizirana je u suradnji Animafesta Zagreb, Animateke IAFF i CEE Animationa. Osim usavršavanja uz pomoć iskusnih profesionalaca iz industrije Rise and Shine svojim sudionicima nudi priliku za umrežavanje i predstavljanje projekata širokoj profesionalnoj međunarodnoj publici.

Prvi dio radionice održat će se u sklopu Animafesta Zagreb, od 5. do 8. lipnja 2024, a uključuje program predavanja te individualnih i grupnih sesija s iskusnim filmskim profesionalcima iz područja animacije. Poseban fokus bit će na priči projekta, a sudionike očekuje rad s renomiranim mentorima Pedrom Riverom i Michaëlom Dudokom de Witom. Drugi dio radionice održat će se u sklopu Animateke od 4. do 8. prosinca 2024. Odabrani timovi radit će na pripremama za pitching i usavršavanju svojih prezentacijskih vještina pod vodstvom etablirane mentorice Anne Vášove. Mentorica u drugom dijelu radionice bit će i kreativna producentica Jelena Popović. Odabrani timovi u Ljubljani će sudjelovati u prezentaciji pitchinga, a pobjednički projekt(i) dobit će izravan pristup pitching natjecanju na CEE Animation Forumu 2025.

Na ovogodišnje izdanje Rise and Shine pristiglo je rekordnih 45 prijava iz cijelog svijeta, a za sudjelovanje je odabrano njih 11. “Izuzetno smo sretni što zajedno s našim prijateljima iz Animateke već treću godinu zaredom imamo priliku organizirati ovaj prekrasan program. Fantastični mentori, izvrsni projekti i napredak koji pokazuju, ali prije svega nevjerojatna pozitivna energija i međusobna podrška polaznika radionice razlozi su zašto nam je velika radost i privilegija pružiti platformu za njihov profesionalni razvoj,” istaknule su Matea Milić i Saša Bach iz organizacijskog tima Rise and Shine.

  Odabrani projekti Rise and Shine 2024

    1.  Ant, d. & p. Jonatan Schwenk, Germany
    2. Countergrowth, d. Mackenzie Fincham, p. Peter Lindhout, Spotted Bird, Netherlands
    3. Foolish Fish Fable, d. Yiyang Sun and Lei Chia Hui, Estonian Academy of Arts, Estonia
    4. Hungry Heart, d. Nikolina Žabčić, p. Andrijana Vidaček, Zagreb Film, Croatia
    5. Margareth, d. Vivien Hárshegyi, p. Bella Szederkényi, CUB Animation, Hungary
    6. Mrs. Monster, d. Sofiya Kruglikova, p. Maja Zupanc, Invida, Slovenia
    7. Of Words and Waves, d. Valène De Valck, p. Bastien Martin, Camera-etc, Belgium
    8. Telegrams to the Tree, d. Julia Benedyktowicz, p. Dominika Krysiewicz, Animoon, Poland
    9. The Dog, d. Mariia Ozirna, p. Oleg Nosov, Bosonfilm, Ukraine
    10. The Molepire, d. Marek Čermák, p. Karolína Fránková, Films & Chips, Czech Republic
    11. The Shoebox, d. Cristina Pîrvu, p. Helga Fodorean, Susana António, Safe Frame/COLA Animation, Romania/Portugal (qualified as the winner of Pitch, please! 2023, Animest Bucharest IAFF)

Više informacija o odabranim projektima dostupno je na web stranici CEE Animation.

Rise and Shine financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Acción Cultural Española, AC/E, Međunarodni festival animiranog filma Animateka, Društvo slovenskog animiranog filma - DSAF, Češki filmski fond, Audiovisual Producers' Association i Ministarstvo kulture Češke Republike.