Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Napustio nas je Igor Savin (1946.-2024.)
18/03/24

Ovih nas je dana zauvijek napustio prijatelj festivala i naš dugogodišnji suradnik - glazbenik, producent i skladatelj Igor Savin. Naša festivalska obitelj koja svake godine raste okupljajući nove i mlađe autore, a i sve one koji dio svog života i umjetničkog creda posvećuju animaciji, s ponosom i poštovanjem pamti i sjeća se festivalskih veterana koji su nas napustili i s kojima se zbog neumitnosti vremena moramo oprostiti.

Igor Savin, rođen u Zagrebu 1946. godine, za glazbu se zanimao od najranijeg djetinjstva, a svoj prvi jazz sastav osnovao je s nepunih 18 godina. Upisao je Muzičku akademiju u svom rodnom gradu, a onda je odlučio obrazovanje nastaviti u Bostonu (SAD) na znamenitom Berklee College of Music. Po povratku u domovinu svira u brojnim ansamblima, a svoj široki glazbeni interes potvrđuje skladajući instrumentalne jazz i simfonijske skladbe, radi na audio dizajnu reklamnih produkcija, piše scensku glazbu za kazalište, radio i TV, a osobito za film.

Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu trajno je zadužio svojim glazbenim doprinosom, festivalskim najavnim filmom, koji je 1980. godine crtao i režirao Zdenko Gašparović. Na samom kraju te festivalske špice Savin kao svoj potpis stavlja lako pamtljiv i prepoznatljiv lajtmotiv (svoj akustički doživljaj početka jedne francuske dječje pjesmice) koji u nekoj od Savinovih varijacija znamo i volimo kao dugovječni festivalski jingle koji se kao neka točka na i izvodi na kraju svakog filma unutar natjecateljskih programa naglašavajući i podsjećajući – ovo je Animafest!

I zato, gledajući s tugom na Igorov odlazak, mi se s njim ne opraštamo. Sa svakim početkom festivala kad se u dvorani ugase svjetla, začuje se dobro poznati jingle praćen dodatnim aplauzom publike. Igor ga je zamislio, odsvirao i snimio. Tako se on vraća i ostaje među nama svakog zagrebačkog lipnja.

Margit Antauer, predsjednica vijeća festivala