Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Hayao Miyazaki u Parku Ribnjak na Animafestovom open airu
27/05/24

Omiljeni Animafestov open air 31. svibnja u Parku Ribnjak, u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, u 21:30 donosi Oscarom nagrađeni novi film najvećeg majstora anime Hayaa Miyazakija.

Dječak i čaplja raskošni je film fantastike kojim se Miyazaki vratio iz mirovine kako bi naslikao testament za dragog unuka. Najskuplje djelo u povijesti japanske kinematografije rađeno je sedam godina te se poput mnogih majstorovih filmova naslanja na njegovu biografiju, nudeći putem obiteljskih uspomena prolaz iz pakla Drugog svjetskog rata u čarobni svijet avantura, preobrazbi i antropomorfizma. Utemeljen i na autorovim trajnim pacifističkim, šintoističkim (npr. kult predaka) i ekološkim inspiracijama, Dječak i čaplja animirani je otpor destrukciji, nasilju i žalovanju kroz kreaciju, maštu, prijateljstvo te osobni rast i razvoj.

Oblikujući ga i kao priču o sazrijevanju, Miyazaki se alegorijski osvrće na vlastiti život i zaziva povjerenje u nove generacije budućnosti. Šezdeset animatora ručno je izradilo film nenadmašnih boja, snolike atmosfere i dinamične montaže u kojem će Miyazakijevi poklonici pronaći i mnogo citata majstorova ranijeg stvaralaštva.

Ako je uistinu riječ o labuđem pjevu dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2004, tada za tog prekrasnog labuda ne postoji bolje stanište od zelenila Ribnjaka ispunjenog ljubiteljima animiranog filma.

Pripremite na vrijeme šarene dekice, piknik-košarice i dobro raspoloženje te planirajte u petak zabavu u najljepšem kinu u gradu. Ulaz je besplatan, vidimo se na Ribnjaku!