Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. do 8. lipnja 2024.
Svjetski festival animiranog filma / 3. do 8. lipnja 2024.
hr | en

Počinje Animafest Zagreb 2024
03/06/24

Svečanim otvorenjem u Kinu SC večeras u 20 sati počinje 34. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024, najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od tri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest će ove godine u Zagreb privući 370 inozemnih gostiju, prikazati gotovo 350 filmova te u kina, izložbene prostore i druge lokacije privući tisuće gledatelja i posjetitelja. Na svečano otvorenje Animafesta 2024 svoj su dolazak, uz festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra, veleposlanstava više država, Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e i drugi uvaženi gosti. Nagradu za životno djelo osobno će preuzeti Phil Mulloy, Nagradu za najbolju školu animacije u ime francuske ustanove La Poudrière preuzet će direktorica škole Annick Teninge, a dodijelit će se i Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma njemačkom profesoru Ingu Petzkeu, kao i ASIFA Student Award koju će primiti Nikolina Žabčić.

Ceremonija otvorenja namijenjena je isključivo protokolarnim gostima, ali filmski i izložbeni programi festivala već su u punom jeku. Proteklog vikenda u gradskim centrima za kulturu u Travnom i Maksimiru prikazani su filmovi Programa za djecu i mlade. Danas u 12 sati u Galeriji Šira bit će službeno otvorena grupna izložba studenata i profesora (Ana Nedeljković i Nikola Majdak Jr.) Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan iz Beograda (Ni)Je nam smešno s nizom animacija, crteža, skica i intervjua te naglaskom na crnohumornim situacijama i izazovima suvremenog umjetničkog obrazovanja. Izložba se može pogledati svakoga dana od 9 do 16 te od 18 do 20 sati.

Sve druge festivalske izložbe, koje će službeno otvorenje imati kasnije ovoga tjedna, također se mogu pogledati već danas – u Galeriji SC (11-19 sati) postavljena je Iza kulisa / Behind the Scenes 6, tradicionalna izložba radova autora zastupljenih u Velikom natjecanju kratkometražnog filma i Natjecanju studentskog filma (34 autora poslalo je radove u širokom rasponu od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, instalacija i multimedije), u Galeriji Kranjčar (11-19 sati) nezaobilazna je ekskluzivna izložba Kraj nevinosti Phila Mulloya s 30 crteža i do sada neprikazanim filmovima, u predvorju Kina SC (10-22 sata) postavljene su originalne strip-table, skice, studije i plakati berlinskog autora Maltea Steina pod naslovom Ciklus Plavi san, u Kući karikature Oto Reisinger (10-22 sata) Bordo i Oto u dijalogu supostavlja radove slavnog dvojca Kerempuhovih karikaturista (64 rada iz ostavštine Borivoja Dovnikovića i stalni postav novootvorenog muzeja). Naposljetku, u Galeriji na katu KIC-a (11-22 sata) može se vidjeti više od 50 crteža renomirane splitske autorice i karikaturistice Tisje Kljaković Braić na temelju kojih je nastao animirani film Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja kratkometražnog filma – priča o jednom splitskom odrastanju. Ulaz na sve Animafestove izložbene programe je slobodan.

U Kinu Kinoteka danas se u 16 sati, povodom majstorova 90. rođendana i u sklopu programa „Češka u fokusu“, prikazuje retrospektiva Jana Švankmajera, velikana stop animacije čiji filmovi Mogućnosti dijaloga, Historia naturae, Stan, Flora, Tama, svjetlo, tama, Kraj staljinizma u Češkoj i Don Juan odavno čine kanon animiranog filma. U 18 sati, također u Kinoteci, počinje i tematski program Animafesta 2024 posvećen humoru. Daje se prva cjelina posvećena slapsticku, potpuri nezaobilaznih klasika festivalske i animacijske povijesti: Vratila se maca (Cordell Barker), Augusta se sređuje (Czaba Varga), (S)kladna glazba: KJFG No.5 (Aleksej Aleksejev), Na kraju svijeta (Konstantin Bronzit), Ubijanje jajeta (Paul Driessen), Kama sutra ponovno jaše (Bob Godfrey) i Tim Tom (Romain Segaud, Christel Pougeoise).

Današnji filmski program uključuje i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 koje je na rasporedu u sklopu svečanog otvorenja. Prikazuju se: svjetska premijera filma Percebes Animafestove pobjednice Laure Gonçalves i Alexandre Ramires o životu i turizmu portugalske regije Algarve, svjetska premijera filma Na čekanju Delie Hess koji lijepim crno-bijelim crtežom asocijativno niže motive otuđene urbane svakodnevice i ženske žudnje, svjetska premijera filma braće Popović Žarko, razmazit ćeš dite!, političko-apokaliptična lutkarska satira Eirini Vianelli Spremni, animiranofilmsko čitanje teksta Henrija Michauxa Bijedno čudo Rya Orikase i uljem na staklu naslikana životna priča plivača Alfreda Nakachea Delfin Florence Miailhe. S autorima filmova nakon projekcije razgovarat će predsjednica ASIFA-e Hrvatska Kata Gugić. Projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 za sve Animafestove posjetitelje na rasporedu je u četvrtak 6. 6. u 18 sati u Kinu Kinoteka.