Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en
Rise_shine

ANIMAFEST PRO | RISE & SHINE 2023

RISE & SHINE 2023

08/06 ČET 09:00-17:30 MM centar
09/06 PET 09:00-16:15 MM centar
10/06 SUB 09:00-15:00 MM centar
Samo za sudionike.

Rise & Shine program je za razvoj i predstavljanje kratkih animiranih filmova mladih talentiranih filmaša koji organizira Animafest Zagreb i ljubljanska Animateka u suradnji s CEE Animation. Ovaj program svojim sudionicima, osim znanja i vještina nužnih za prezentiranje vlastitog rada, nudi priliku da svoje projekte izravno predstave široj profesionalnoj međunarodnoj publici.

Projekti
1. Coddiwomple, Petko Modev, Vessela Dancheva-Bogdanova, Bugarska
2. Cosmonauts, Leo Černic, Tina Smrekar, Slovenija, Italija
3. Creaturas, Carolina Bonzinho, Laura Gonçalves, Portugal
4. Demon of the Marshes, Martin Pertlíček, Kamila Dohnalová, Češka Republika
5. Georgeta, Sybil Marzin-Thélémaque, Clara Marquardt, Francuska
6. Now, Katrin Novaković, Miljenka Čogelja, Hrvatska
7. Period Drama, Michaela Mihalyi, Jakub Rálek, Češka Republika
8. Plastic Aches, Andrea Guizar, Roza Misztela, Poljska
9. Reiss dich mal zusammen, Marion Taschler, Saskia von Virág, Švicarska
10. Shio, Ana Markozashvili, Natia Nikolashvili, Gruzija
11. A Horse in Swansea, Maria Brudașcă, Bogdan Constantine Benea, Rumunjska

Mentori:
Michael Dudok de Wit (1953.) rođen je i školovao se u Nizozemskoj. Nakon škole studirao je bakropis u Ženevi i animaciju u Farnhamu u Engleskoj, gdje je snimio svoj prvi film Intervju. Nakon godinu dana animiranja u Barceloni, 1980. skrasio se u Londonu. Radeći kao slobodnjak različitim studijima, posebice s producentskom kućom Richard Purdum Productions, režirao je i animirao mnoge nagrađivane reklame za televiziju i kino. Godine 1992. napravio je svoj kratki Tom Sweep, nakon čega je uslijedio Redovnik i riba za francuski studio Folimage. Ovaj film je bio nominiran za Oscara i osvojio je Césara. Njegov najpoznatiji kratki film Otac i kći osvojio je Grand rix u Annecyju, Oscara i BAFTA-u. Godine 2004. završio je svoj kratki film Aroma čaja, a nedavno je napisao i režirao dugometražni film Crvena kornjača u Francuskoj za Prima Linea Productions. Crvena kornjača je koprodukcija studija Wild Bunch i Ghibli. Nominiran je za Oscara (2017.) i osvojio je posebnu nagradu u programu Izvjestan pogled kanskog festivala 2016. i brojne druge međunarodne nagrade. Michael također ilustrira knjige i održava majstorske radionice o animaciji, kreativnosti i povezanim temama na umjetničkim fakultetima i sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu.

Pedro Rivero (Bilbao, 1969.) je scenarist, redatelj i producent animiranih filmova. Dobitnik je dvije Goye za kratki film Birdboy (2012.) i dugometražni film Psiconautas los niños olvidados (Psihonauti, zaboravljena djeca, 2017.), a autor je prvog španjolskog animiranog filma u Flashu puštenog u komercijalnim kinima, La crisis carnívora (2008.). Bio je koscenarist dugometražnog igranog filma The Platform (2019.) u režiji Galdera Gaztelu-Urrutia, koji je nagrađen na festivalima u Sitgesu i Torontu i jedan je od najgledanijih filmova u povijesti platforme Netflix. Umjetnički je direktor Bilbao International Animation Community Festivala - Animakom Fest, a sudjelovao je kao član žirija i predavač na brojnim festivalima animiranog filma. Bio je predsjednik Profesionalnog udruženja scenarista Baskije između 2002. i 2008. i član Upravnog odbora od njegova osnutka 1997. Rivero je autor stripova i kazališnih tekstova, predavao je pisanje scenarija za film u nekoliko centara i akademija više od dvadeset godina.

Anna Vášová počela je kao urednica za scenarije na Češkoj televiziji. Također je predavača na Akademiji izvedbenih umjetnosti i pisala scenarije za kazalište, televiziju i radio. Poslije je vodila produkciju studija Barrandov i postala je direktorica programa na Češkoj televiziji. Potom se na petnaest godina preselila na Euroviziju u Ženevu, gdje je koordinirala više od 50 međunarodnih koprodukcija 86 nacionalnih TV kuća iz 56 različitih zemalja.Nakon povratka u Prag 2015. godine Anna je bila član Savjetodavnog odbora Češke televizije, vodila je dva sektora u Visegrad Animation Forumu i bila je članica Umjetničkog odbora FAMU-a. Također se vratila pisanju scenarija, savjetovanju i mentorstvu. U 2018. producenticom Karolínom Davidovom osniva tvrtku za proizvodnju animacije 13ka (13ka.eu). Otad ondje radi kao producentica, scenaristica i urednica scenarija. Najnovija produkcija na kojoj je radila kao pisac i producent bila je film Websterovi ve filmu(r. Katarína Kerekesová, 2022.). Povremeno predaje na FAMU, radi kao stručnjakinja za Potprogram MEDIA i sudjeluje na festivalima i radionicama kao mentor i član žirija.