Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en
Image

POPRATNA DOGAĐANJA | IZLOŽBE

Irena Jukić Pranjić: Strip-mobili

Predvorje Kina SC 05–10/6 10:00–22:00
razgovor: 10/06 12:00

Strip-mobili su inovacija koja objedinjuje strip, animaciju i iskustva optičkih i mehaničkih igračaka. Ovu inovativnu i eksperimentalnu formu Irena Jukić Pranjić osmislila je prije petnaestak godina kada je napravila i prve prototipove, a tijekom 2022. godine je, zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge Hrvatski autorski strip te tvrtke Interxion: A Digital Realty Company uspjela do kraja razraditi njihov koncept i realizirati ih kao kompleksno i cjelovito likovno djelo. Strip-mobili koje je stvorila tijekom 2022. sastoje se od deset stripovskih tabli veličine 100x70 cm koje tvore cjelinu pod naslovom Cirkus u cirkusu.

Radnja stripa nacrtanog na tim tablama smještena  je u cirkus, ambijent koji je autorica odabrala za mjesto radnje, zato što svojom estetikom i svojim diskursom korespondiraju s mehaničkim igračkama i zato što se brojne cirkuske akrobacije sastoje od kretnji koje se opetovano ponavljaju (napr. žongliranje), pa se mogu dobro prikazati mehaničkim pokretom.

U proces pisanja scenarija uključeni su najbolji domaći autori geg-stripa – Dubravko Mataković, Filip Kelava, Dario Kukić i Matija Pisačić koji su zajedno s autoricom razradili radnju stripa, žanrovsku detektivsku priču.

Stripovi su crtani u digitalnom obliku i printani u obliku samoljepljive naljepnice koje su aplicirane na bijeli pleksiglas a mobilni dijelovi aplicirani su na karton. U pozadinu pleksiglasa smješteni su motori koji pokreću mobilne dijelove stripa. Na površini pleksiglasa nalaze se pokretni dijelovi strip-mobila te prekidači koji aktiviraju mehanički pokret. Radi konstruiranja ovih mehanizama autorica je ostvarila suradnju s Dubravkom Kuhtom koji na strip-mobilima potpisuje dizajn pokreta. Motori se pokreću pritiskanjem prekidača smještenog u desnom donjem uglu svake table. Predviđeno je da ih u galerijskom prostoru aktivira čitatelj na samom početku čitanja a razmak između pokreta svakog pojedinačnog motora programiran je i automatiziran.