Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en
Behind_the_scenes

POPRATNA DOGAĐANJA | IZLOŽBE

Iza kulisa 5

Galerija SC 05–10/6 11:00–19:00
otvorenje: 07/06 12:00

Grupna izložba „Iza kulisa“, koja na zagrebačkom Animafestu u sklopu popratnog programa predstavlja radove autora čiji su filmovi ušli u Veliko natjecanje kratkometražnog filma i Natjecanje studentskog filma za svoju prvu malu obljetnicu – peto izdanje - prviputpredstavlja autore kratkog i studentskog natjecanja u jednom objedinjenom (zajedničkom) postavu unutar Galerije SC-a.

Vođen kao i uvijek idejom promocije šireg prezentacijskog poligona animacije koji bi publici ponudio uvid u pozadinu umjetničkog procesa te razotkrio neke od najzanimljivijih making of trenutaka u smislu work-in-progress etapa što su prethodile samom završetku filma koncept ovog izložbenog projekta u prethodna je četiri festivalska izdanja značajno proširivan i unapređivan.

Od same početne ideje izložbedemonstrativnog karaktera s naglaskom na prezentaciji raznorodnosti i raznolikosti tehnika, ideja i autorskih pristupa koji su stajali iza selektiranih naslova u Velikom natjecanju Animafesta 2019. – tek petnaest sudionika čiji su radovi činili prvi postav grupne izložbe u prostoru Galerije na katu u KIC-u – „Iza kulisa“ je usprkos ne osobito naklonjenim godinama koje su uslijedile, posve opravdala svoj inicijalni impuls i svrhu.

Naime, u kontekstu poznatih otegotnih okolnosti koje su već od sljedećeg izdanja, 2020. godine zadesile svijet s pandemijom bolesti Covid-19, dok su se Zagreb i Hrvatska još dodatno borili i s posljedicama dva razorna potresa, od kojih je jedan zauvijek zatvorio vrata dotadašnjeg festivalskog ureda, zvuči posve nevjerojatno ne samo da se festival uspio održati uživo, nego da je i nastavio u punom obimu s organizacijom popratnog programa unutar kojeg je ova izložba tijekom sljedeća dva tzv. pandemijska izdanja 2020. i 2021. kontinuirano rasla i proširivala svoj inicijalni koncept uvođenjem selekcije radova autora Natjecanja studentskog filma (2021.). Ostvarujući svoj puni potencijal unutar prošlogodišnjeg velikog i raskošnog postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu posvećenom velikoj proslavi pola stoljeća Animafesta (2022.), izložba se od klasičnog postava radova prometnula i u performativni poligon pa tako proširena profilirala kao važna i neizostavna festivalska praksa promoviranja animacije unutar galerijskog prostora.

Od 42 filmska naslova, selektirana za Veliko natjecanje kratkometražnog filma i 41 naslova iz Natjecanja studentskog filma Animafesta 2023., ove se godine zajednički predstavlja čak pedeset i jedan autor s najširim dijapazonom radova, od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija, knjiga snimanja, sve do specifičnih instalacija i multimedije koji će se tijekom festivalskog tjedna od 5. do 10. lipnja 2023. moći razgledati u Galeriji SC-a.

Budući da ovom, prvom malom obljetničkom Animafestovom grupnom izložbom najrazličitijih umjetničkih djela, izraza i tehnika definitivno potvrđujemo kontinuitet prakse redovitog izlaganja animacije u galerijskom kontekstu, želja nam je, kao i uvijek, da u nadolazećim festivalskim izdanjima animaciju i njezine autore, osim kao legitimne sudionike filmskog programa u kinodvoranama, u što skorijoj budućnosti predstavimo unutar dugo željenog i sanjanog Muzeja animacije, koji Zagreb kao grad animacije doista zaslužuje.

Paola Orlić

VELIKO NATJECANJE - KRATKOMETRAŽNOG FILMA:
ALIMO, Juxtaposed LAND
Atsushi Wada, Ikimono-san: Turtle
Aude David, Mikaël Gaudin, A Tiny Man
Florentina Gonzalez, The World’s After
Alec Green, Finbar Watson, Teacups
Delphine Hermans, Michel Vandam, The marrons glacés
Elizabeth Hobbs, The Debutante
Susanne Jirkuff, Where I Live
Pernille Kjaer, Spring
Matea Kovač, Y
Ricardo Kump, The Cactus
Sofiia Melnyk, Mariupol. A Hundred Nights
Dimitri Mihajlovic, Miguel Lima, Almost Forgoten
Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov, Eeva
Gabriel Nóbrega, Lucas René, La Pursé
Zahra Salarnia, No. 28
Volker Schlecht, The Waiting
Ines Sedan, Love Me True
Seyoung Ok, Chamber of Shadows
Shunsaku Hayashi, Our Pain
Sasha Svirsky, The Master of the Swamps
Naomi Van Niekerk, Box Cutters
Lea Vidaković, Family Portrait
Charlotte Waltert,Alvaro Schoeck, Greylands
Varya Yakovleva, Oneluv
Zhan Zhang Xu, Compound Eyes of Tropical

NATJECANJE STUDENTSKOG FILMA:
Jordan Antonowicz-Behnan, A Taste for Music
Mamadou Barry, Rodrigo Veras, Ziyu Wang, Junhao Xiang, Wang Yu,Linfeng Zhou, Funeral at Nine
Fernanda Caicedo, Wind Whisperer
David Crisp, A World In Chaos
Joke Duwaerts, Sem
Selma El Maki, Water Drop
Miriam Fox, Dead Silent
Philippe Kastner, Dede Is Dead
Mona Keil, Juice
Ciara Kerr, Homemaker
Raz Merhav, Symbiosis
Honor Price, Zuman
Rika Nakayama, Under a Shooting Contrail
Itati Romero, Carlos Montaña
Shiyu Tang, Soaked In
Alize Sotelo Gutierrez, Chopping WoodChips
Suchana, Dear Me
Sara Tomas, Foreign Side
Jezaja Uten, Burnt Cookies
Bar Vaknine, Tamar Sharvit, Matan Levi, The Building at 9 Etzel St.
Matti Vesanen, Ascent
Xu Yuan, Sewing Love
Yu-jin Oh, Unique Time
Zhen Li, fur