Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en
Alempijevic_robinson_viljakainen

ANIMAFEST PRO | PREDSTAVLJANJE KNJIGA

PREZENTACIJE KNJIGA: MILEN ALEMPIJEVIĆ, CHRIS ROBINSON, TIMO VILJAKAINEN

DVORANA SEK
08/06 SRI 17:00

Milen Alempijević: Poslednje skretanje kod Albukerkija
Zbirku eseja Poslednje skretanje kod Albukerkija čine autorski tekstovi koji dovode u fokus i problematiziraju različite pojave i fenomene iz područja estetike, historije i teorije autorskog animiranog filma. Analitički pristup predstavljanju i tumačenju odabranih tema – animacija i političke ideologije, međusobni utjecaji džeza i animiranog filma, animacija i reklamna industrija, animacija i svjetski socio-ekonomski kontekst, simbolika kutije ili fenomenologija kina kao okosnica narativa animiranog filma – baziran je na vezama primarnog teksta s književnošću, sociologijom, filozofijom, antropologijom i drugim humanističkim disciplinama, u sudjelovanju s relevantnim vrednovanjem obrazaca i kodova pop-kulture, čime se uspostavlja širi kulturološki kontekst. Naslov knjige je aluzija na poznatu repliku Duška Dugouška, junaka lucidnog animatora iz zlatnog doba holivudskog crtanog filma Texa Averyja. Elaborirana izvan izvornog konteksta, ovdje će postati sintagma s metaforičkim djelovanjem, kojoj je cilj naglašavanje značaja animacije kao medija i umjetničke forme.

Chris Robinson: Mad Eyed Misfits. Writings on Indie Animation
Jedan od stilski najoriginalnijih i najprovokativnijih pisaca s područja animacije vraća se s ovim neformalnim nastavkom vlastitih knjiga o nezavisnoj animaciji, Unsung Heroes of Animation and Animators Unearthed. U ovoj zbirci nagrađivani pisac Chris Robinson bavi se širokom lepezom filmova i filmskih autora, uključujući kultne ličnosti kao što su Don Hertzfeldt, Adam Elliot, Masaaki Yuasa, Wong Ping, Bruce Bickford, Jodie Mack, Rosto, Suzan Pitt, Clyde Henry i Cartoon Saloon. Eklektični, pristrani, strastveni i osobni, Robinsonovi zapisi će zabaviti, zbuniti, razbjesniti i prosvijetliti čitatelje te ih upoznati s nekima od najneobičnijih i najvažnijih umjetnika animacije iz cijelog svijeta.

Timo Viljakainen: Behind the Eyes the World
Knjiga fotografija Tima Viljakainena svjedočanstvo je o umjetnikovom unutarnjem svijetu te hommage međunarodnoj zajednici animacije. Od početka 1990-ih, Viljakainen fotografira animatore. Neke u studiju, a neke u prirodi. Neke je pak ovjekovječio na festivalima – u Utrechtu, Badenu, Annecyju, Ottawi, Turkuu – gdje je predstavio brojne svoje modele i izgradio većinu opusa. Sve ih fotografira dok imaju zatvorene oči. Prije prikupljanja i objavljivanja u knjizi, Viljakainenove fotografije predstavljene su na nizu festivala, među kojima je i Nizozemski festival animiranog filma u Utrechtu u jesen 1996. Knjiga, koja sadrži sedamdesetak fotografija, završava kratkim esejem kritičara Heikkija Jokinena.