Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en
Ajanovic_dragic

ANIMAFEST PRO | PREDSTAVLJANJE KNJIGA

PREZENTACIJE KNJIGA: MIDHAT AJANOVIĆ, NEDELJKO DRAGIĆ

DVORANA SEK
07/06 UTO 17:00

Midhat Ajanović Ajan: Slike koje pričaju
Slike koje pričaju su zbirka eseja koja se bavi vizualnim jezikom, piktometaforom, autofikcijskim i distopijskim žanrom, ali i autorskim opusima Walta Disneyja, Vatroslava Mimice, Jacquesa Tardija, Piotra Dumała i Simona Bogojevića Naratha.  Eseji Midhata Ajanovića lako su čitljivi i sadržajno prohodni, a čitatelj im se rado vraća kako bi ponovio gradivo ili jednostavno uživao u dobrom štivu. Interesantni su i obiluju novim podacima, ali u njima nema samodopadnosti. Ajanovićeve tekstove mogu čitati početnici koji tek upoznaju bogati svijet medija, ali i dokazani stručnjaci koji posjeduju ogromno predznanje. Upućene osobe također mogu štošta novo saznati, u ovom slučaju, o stripovima i animaciji.Osim što su stručni i informativni, tekstovi Midhata Ajanovića su i osobni - jasno je da mu je stalo do teme o kojoj piše. Nije Ajanović među onim autorima koji hladno podastiru korisne činjenice i citiraju podatke do kojih su došli istraživanjem nego on iznosi vlastite dojmove i zaključke. Tako su tekstovi koji čine esejističku zbirku Slike koje pričaju kombinacija javnog i privatnog, uza skladno isprepletanje subjektivnosti i objektivnosti.
(Miroslav Cmuk)

Nedeljko Dragić: Vučko
Šampion svih kategorija u boksu, Skok do skoka, skijaški skokovi, Spust koji se pamti, Milion vrata veleslaloma, Pravi partner za klizanje i Na zimskim olimpijskim igrama naslovi su šest knjiga snimanja za šest različitih sportova u kojima je Vučko bio glavna zvijezda. Svaka od tih šest knjiga ima od 150 do 190 crteža i precizne razrade zamišljene priče u kojima prevladava dinamično ilustriranje psihologije sporta, kao i uloga Vučka kao junaka tog načina pričanja. Nakon sarajevske Olimpijade 1984. kada je lik Vučka, njegove maskote, postao planetarno popularan, jedan američki producent otkupio je prava i odlučio realizirati seriju sportskih crtića u trajanju pet-šest minuta. Angažiran je Dragić, koji je napravio spomenutih šest knjiga snimanja, a kao i uvijek htio je napraviti nešto posebno, nešto drugačije od uobičajenoga... Od projekta na kraju nije bilo ništa, a 30 i ponešto više godina kasnije knjige snimanja su objavljene na inicijativu i uredničkim angažmanom Veljka Krulčića u tri knjige u tvrdom povezu u izdanju nakladničke kuće "Vedis".
Autori popratnih tekstova u "trilogiji Vučko": Josip Grozdanić, Branko Farac, Rastko Ćirić, Goran Dujaković, Dejan Dabić, Veljko Krulčič i Nedeljko Dragić.