Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Utorak na Animafestu Zagreb 2024
04/06/24

Utorak je prvi programski potpuno ispunjeni festivalski dan Animafesta 2024 koji započinje već u 9:30 sati. U Kinu Kinoteka otvaraju ga najmlađi gledatelji koji će najprije uživati u Natjecanju filmova za djecu 1 (3-6 godina), a potom i u Natjecanju filmova za djecu 3 (11-14 g.), uz razgovor s autorima Dinom Miletom (producentom Tajnog vrta Filipa Gašparovića Melisa), Ester Kasalovom (Svijet u kojem živim), Silvanom Roth (Waldeinsamkeit), Julijom Hazukom (Velika Majka), Thomasom Künstlerom (Roza planina) i Kristel Tõldsepp (producenticom filma Fotografija koja je oživjela). Razgovore moderira Višnja Pentić. Prvi segment obilježen je pričama o prijateljstvu, a treći sadrži poruke o prevlasti pravog nad digitalnim životom, prirode nad urbanim otuđenjem, kreativnosti i sporta nad nasiljem, kao i fabule o prvim ljubavima i pobjedi nad strahovima. Natjecanje filmova za djecu 1 bit će u 10 sati prikazano i u Narodnom sveučilištu Sesvete.

U 9:30 u KIC-u započinje i novo izdanje simpozija Animafest Scanner, jedinstvenog u svijetu festivala animacije. Današnja dva panela, nakon pozvanog predavanja Inga Petzkea (dobitnika Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma) o temeljima digitalne animacije, donose rasprave na teme proučavanja rane animacije i uloge montažera u animiranom filmu. Izlažu Robby Gilbert, Olga Bobrowska, Jack McGrath, Max Hattler, Iva Kraljević, Bill Kinder i Samuel Baptista Mariani. Moderatori su Nikica Gilić i Andrijana Ružić.

U 10 sati u MM centru s radom kreće AFN Edu, program namijenjen studentima animacije – njihovoj mobilnosti i međunarodnoj suradnji. Organizira ga mreža pet najvažnijih festivala srednje i istočne Europe kojom koordinira Animafest, a svoje sudjelovanje potvrdilo je 12 visokoškolskih institucija iz cijeloga svijeta. Iako je program AFN Edu zatvoren za javnost, od 11:30 sati na istom će mjestu predavanje održati portugalski redatelj João Gonzalez koji će govoriti o pisanju, režiji, animaciji i skladanju svog, za Oscara nominiranog, filma Prodavači leda.

Kino SC otvara vrata u 11 sati programom Svjetske panorame 2 s novim radovima Alexa Reya (duhovito poigravanje s opetovanim „mirovinama“ Hayaa Miyazakija Tigrice), Runea Callewaerta (Akvarij), Tzor Edery i Toma Prezmana (Mauriceov bar), Tess Martin (1976: Potraga za životom), Fisha Wanga (Duh mračnog puta) i Saerom Seo (Plivanje).

U Galeriji Kranjčar u 13 sati bit će uz prisustvo autora otvorena izložba dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo Phila Mulloya Kraj nevinosti s 30 crteža i do sada neprikazanim filmovima „najvećeg anarhista među animatorima i najvećeg animatora među anarhistima“. Mulloy je u animirani film zagazio kasnih 1980-ih zbog slobode i autonomije svjetotvorstva koje ovaj medij nudi. Stvarajući filmove pojednostavljenom tehnikom crtanja običnim crnim tušem i perom na papiru, realizirao je stilski koherentan opus prepoznatljiv po sirovom izrazu i minimalizmu te beskompromisnom osvrtanju na ljudsku prirodu i društvo. I Mulloyevi crteži nabijeni su sarkazmom i crnih humorom pri odbacivanju svih vrsta dogmi i autoritarizama, materijalizma i konformizma.

U 13 sati u MM centru predstavlja se dobitnica ovogodišnje Nagrade za najbolju školu animacije, francuska institucija La Poudrière. Uvod u projekciju 18 filmova iz novije povijesti (2007-2023) dat će direktorica škole Annick Teninge. Istovremeno se u Kinu SC može vidjeti Natjecanje studentskog filma 3 sa svjetskom premijerom Pačje juhe Marije Dakszewicz i međunarodnom Čovječanstva Tereze Kovandove, ali i hrvatskim Prozorima s južne strane Eugena Bilankova, divnim Vidimo se, šampione! Alexisa Mourona s La Poudrière te s impresivnim klasicizmom Stabat Mater grupe autora, egzistencijalističkom sudskom dramom/SF-om Suđenje satu Sébastiena Heliasa i dr. Štoviše, cijelo popodne u SC-u posvećeno je upravo ovom natjecanju jer slijede Natjecanje studentskog filma 4 (15:30, svjetske premijere domaćeg filma Koke Petre Pavetić Kranjčec i korejskog Jadnika Chaerin Yoo) i Natjecanje studentskog filma 1 (17:30), posljednje uz razgovor s autorima: Polom Kazak (Korov), Simónom Bucherom, Claudijom Saldivijom, Amandom Riverom (Gozba zvijeri), Chenxi Zhang i Yining Sun (Pletenica), Madeleine Homan (Tvorci), Larom Torp (Ne ti), Emile Lachkar (Vidalia) i Joséom Pratsom (Adios, svjetska premijera izvanrednog filma s NFTS-a o odnosu oca i sina koji se sprema na rad u inozemstvo). U Natjecanju studentskog filma ističu se žanrovski i tehnički diferencirani radovi s temama ispitivanja tjelesnog identiteta u širokom rasponu od queera i coming outa do putenosti i romantičnih odnosa, ženskih perspektiva, promišljanja obitelji, digitalnog otuđenja, mizantropije, predložaka iz književnosti, predaje i klasične glazbe. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma su besplatne.

U 16 sati u Kinoteci se prikazuje dio velike retrospektiva češke animacijske kinematografije („Češka u fokusu“) u izboru Pavela Horáčeka. Prvi blok posvećen je tamošnjem humoru, a na popisu su sami klasici – Trnka, Pojar, Brdečka, Koutský, Haberle, Saska, Májová, Plachý, Macourek, Bedřich i Látal. Tematski program Animafesta 2024 također je posvećen humoru, a njegov 4. segment „Verbalni humor“ može se od 17 sati pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti. Otvaraju ga Zekoslav Mrkva i Patak Dodo u Sezoni zečeva Chucka Jonesa, a zatvara Crtica iz Cavandolijeva serijala La Linea. Između su se smjestili Kirsten Lepore, Jochen Kuhn, Maria Lassnig, Nicolas Keppens, Adam Elliot i drugi. Također u 17 sati, ali u KIC-u, bit će predstavljene knjige Chinese Animated Film and Ideology: Tradition, Innovation, and Interculturality Olge Bobrowske i Predavanja o filmskom modernizmu Nikice Gilića, kao i vinilna izdanja glazbe Tomislava Simovića (Professor Balthazar i Zagreb School of Animated Film – Original Soundtracks 1961-1982) u nakladi kuće Fox and His Friends Željka Luketića i Lerija Ahela.

Večernji program otvara Veliko natjecanje kratkometražnog filma 5 u 18 sati u Kinoteci. Duhoviti lutka film Zaljubiti se u Gretu Gustava Arteage o ženi koja „pada“ na vodoinstalaterku, Cipele i kopita Viktórije Traub o kentaurici koja žudnju za cipelama ispunjava vezom s bogatim krokodilskim postolarom, hibridna Elektra Darije Kaščeve o osobnoj memoriji djevojčice na razmeđu psihoterapije i izvedbe, minijatura o dječjoj prirodi Aaaah! Osmana Cerfona i Kuja Carle Melo Gampert o djevojci-ptici koja „odlijeće od kuće“ kako bi iskusila tjelesne užitke i razočaranja atraktivni su naslovi ovoga bloka. Istovremeno se u MM centru prikazuje Svjetska panorama 1 u kojoj se mogu izdvojiti novi radovi još jednog humorista-satiričara Petera Millarda Krug života, Margarethe 89 Lucasa Malbruna i Automobil koji se vratio Jadwige Kowalske, ali prije svega intrigantan Dan za poljupce autorice pod pseudonimom Ligebita Libera. Riječ je o svjetskoj premijeri srpsko-čileanske koprodukcije koja se bavi progonom LGBTQ+ osoba u Rusiji te sudbinom novinarke i aktivistice Elene Kostjučenko. Zbog zaštite autoričina identiteta, umjesto razgovora s njom bit će u dvorani pročitan kratki intervju koji je ranije dala festivalskom Uredu za medije. Međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA također će u 18 sati u KIC-u predstaviti svoj profil, aktivnosti i regionalne ogranke. Govore predsjednica Deanna Morse, glavni tajnik Thomas Renoldner i predstavnici regionalnih ogranaka Holger Lang, Stefan Stratil, Peihong Li, Johnchill Lee, Jane Flint, Hiroshi Onishi, Takashi Fukumoto, Makiko Nagao i Kata Gugić.

U 19 sati Veliko natjecanje dugometražnog filma u Muzeju suvremene umjetnosti čast ima otvoriti Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte. U središtu komične fabule jurnjava je za kokoši od koje samohrana majka želi kćeri napraviti omiljeno jelo koje je sjeća na oca. Bogat ansambl likova doprinosi realističkoj ambijentaciji, ali i najboljem francuskom humoru situacije. Dopadljiv, energičan i nerijetko urnebesan film nudi uvid u izazove samohranog majčinstva i nošenje s gubitkom člana obitelji, ali zahvaljujući elementima mjuzikla, brzom tempu i fluidnom pokretu te vrlo ekspresivnom koloritu zadržava vedar ton i lepršavost.

U 20 sati u Kinu SC red je na Veliko natjecanje kratkometražnog filma 2 uz razgovor s autorima: Zarjom Menart (Tri tičice), Seokhom Shinom (U oblacima, međunarodna premijera) i Alejandrom Moffat (koscenaristicom filma Bilježnica s imenima). Od ostalih radova valja izdvojiti svjetsku premijeru filma Ujaci i ja, ljetne pastorale sjećanjaKlausa Hoefsa ostvarene privlačnim grafizmom olovke, Glas sirena talijanskog majstora Gianluigija Toccafonda i Vrlo uvrnutu priču Catherine Buffat i Jean-Luca Gréca. U 20 sati u Kinoteci se VN dugometražnog filma nastavlja s Adam se polako mijenja – kanadskim karikaturalno-grotesknim filmom o odrastanju koji se temelji na postvarenoj metafori, referencama na Beavisa i Buttheada, ali i snažnim emocijama. Treću opciju za 20. sat utorka nudi MM centar gdje segment tematskog programa humora pruža satiru kojom u svijetu animacije caruju legende: Osamu Tezuka (Skakanje), Nick Park (Životinjsko carstvo), Joanna Quinn (Britannia), Bill Plympton (Pas čuvar), Richard Condie (Velika šora), Nedeljko Dragić (Idu dani), Borivoj Dovniković Bordo (Škola hodanja) i drugi.

U 22 sata u Kinu SC prvi dio retrospektive Phila Mulloya sadrži 11 djela iz 1990-ih godina poput Ubojstva!, Konformista, Sramote, Mojih pjesama, mojih snova, Lanca, Vjetra promjena i Netrpeljivosti I. Mulloy će prisustvovati projekciji i pozdraviti publiku. Istovremeno će u MM centru njemački umjetnik, sveučilišni profesor i redoviti gost Animafesta Max Hattler izvesti svoj novi audiovizualni performans Pattern/Sound: Live koji, nadahnut avangardnim eksperimentima 20. stoljeća, istražuje sinestetički prostor grafičkog zvuka. Izvedba je komplementarna Hattlerovoj prezentaciji „Revisiting Graphical Sound“ na ovogodišnjem simpoziju Animafest Scanner.