Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Drugu godinu zaredom Nagradu za najbolju školu animacije Animafesta Zagreb dobila je Nacionalna škola filma i televizije (NFTS)
25/04/23

Nacionalna škola filma i televizije (National Film and Television School - NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je prošlogodišnju titulu najbolje škole animacije prijavljene na Animafest Zagreb. Selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Jasminka Bijelić Ljubić i Hana Tintor u obrazloženju nagrade navodi:

"Ova institucija koja u svojoj strategija stavlja fokus na jednakost, različitost i inkluziju, to dokazuje i ovogodišnjom produkcijom predstavljenom na Animafestu.

Kolekcija prijavljenih filmova odražava raznovrsnost tehnika, likovnih i animacijskih, tematsku šarolikost, zanimljiv pristup zvučnoj podlozi filma i njezinom suživotu s animacijom.

Filmovi su u prosjeku vrlo dobro režirani, klasično razrađeni, pričajući filmske priče koje gledatelj lako razumije. Daju mogućnost i da se udubi u ideje autora, promišlja o njima i nakon gledanja filma i ostvari dugoročni kontakt kojeg bismo kao članovi selekcijske komisije, ali i obični gledatelji željeli i inače osjetiti u radovima filmskih kreativaca.

Autorima nije stran ni humor, dapače. Nenametljiv, ponekad vješto skriven u ozbiljnije teme, izbija na površinu u pravom trenutku nudeći gledatelju osvježenje s mjerom.

NFTS u svojoj ovogodišnjoj kolekciji probranih, prijavljenih i selektiranih filmova tako lijepo vodi gledatelja u svjetove sadašnjosti i budućnosti, analogne i digitalne, zabavne i ozbiljne! Nudi ravnotežu navedenih kategorija, za svakog gledatelja ponešto, a selekcijskoj komisiji i nezahvalan zadatak odluke koji od filmova ne uvrstiti u ovogodišnje natjecanje.
Ovom nagradom odaje se priznanje i mentorima te suradnicima. U simbiozi s autorima odražavaju ljepotu timskog rada, ne uskraćujući autorima slobodu da izraze svoju kreativnost i individualnost te da se uspješno profesionalno predstave u umjetničkoj ili industrijskoj sferi."

Nagradu za najbolju školu animacije preuzet će Robert Bradbrook, voditelj studija animacije na Nacionalnoj školi filma i televizije, prilikom svečanog otvaranja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2023.