Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Svečano otvoren 34. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024
03/06/24

Ceremonijom svečanog otvorenja u Kinu SC večeras je započeo 34. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024 u sklopu kojega će od 3. do 8. lipnja u kinima SC i Kinoteka, Muzeju suvremene umjetnosti i na drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od tri vodeća festivala animacije u svijetu otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Velika mi je čast biti na otvorenju još jednog Animafesta. To je jedini festival s A liste koji se održava u Hrvatskoj, festival svjetske razine. Velika nam je čast imati ga u Zagrebu jer je on mnogo više od filmskog festivala. Drago nam je da možemo podržati ovakve događaje koji obogaćuju kulturnu ponudu grada, stvaraju dodatne kulturne sadržaje, ali dovode i različite goste u naš grad. Čestitam ekipi koja uspijeva svake godine organizirati ovako renomirani festival. Mi ćemo vas podržavati i dalje. Ove smo godine više nego udvostručili financijska sredstva za neovisnu kulturu. Znamo koje su boljke i problemi s kinima. Obnavljamo Kino Tuškanac, uskoro kreće i obnova Kina Europa. Zagreb mora imati takva kina i ne može biti veliki grad bez njih. Tema humora je sjajna i jedva čekam da festival počne. Dragi gosti dobrodošli u Zagreb. Proglašavam 34. izdanje Animafesta Zagreb otvorenim – rekao je Tomašević.

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, ravnatelju Hrvatskog audiovizualnog centra Chrisu Marcichu, Vjeri Matković iz Ministarstva kulture i medija RH, zamjeniku gradonačelnika Luki Korlaetu, pročelnici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Emini Višnić, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

Umjesto govora citirat ću riječi članice žirija Naomi van Niekerk iz Južnoafričke Republike koja mi je ispred dvorane rekla: „Sve koje volim vidim u ovom kinu“. To je esencija ovog festivala. Svi ste dobrodošli, lijepo vas je vidjeti u ovom broju i neka festival počne – naglasio je Šuljić.

Produkcijski tim želi zahvaliti Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, fondu Creative Europe MEDIA, Telemachu i drugim sponzorima te mnogim ljudima koji nas podupiru i prate iz godine u godinu. Festivala ne bi bilo bez svih vas – napomenula je Orlić.

Mi imamo i dvije drage obitelji kojima bih htjela zahvaliti. Jedna je naša međunarodna obitelj, naši prijatelji iz Animation Festival Networka s kojima radimo puno krasnih stvari koje ćete ovih dana vidjeti. A druga je naša festivalska obitelj, naš predivan tim bez kojeg bismo bili izgubljeni – dodala je Milić.

Na svečanom otvorenju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2024 Philu Mulloyu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Ingu Petzkeu, Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj La Poudrière i nagrada ASIFA Student Award Nikolini Žabčić.

Nagrada za životno djelo srce je ovoga festivala i najveća nagrada koju zagrebački festival posvećuje autorskom filmu. Phil Mulloy svoj je prvi film na festival poslao 1992. godine. Bio je to film Possession koji me potpuno opčinio. Godine 2016. dobio je naš Grand Prix, a 2022. također smo imali njegov film, i zato nema veće sreće nego uručiti mu našu najveću nagradu – zaključila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer.

Primajući nagradu Phil Mulloy zahvalio je sljedećim riječima: Hvala Zagrebe. Jako sam sretan što sam večeras ovdje. Ovo je fantastičan festival i bio sam sretan svaki puta kada sam ga posjetio. Dobiti nagradu ovdje je sjajno. Želio bih zahvaliti Danielu Šuljiću na divnom e-mailu koji mi je uljepšao dan i zbog kojega se još osjećam zadovoljno. Također zahvaljujem timu koji radi Animafest jer prikazuju filmove koje ljudi inače ne vide, a trebali bi – to je alternativna distribucija koja je posebno važna za animatore. Zahvaljujem i Elviri Kranjčar koja prikazuje moj rad u svojoj galeriji. Ona je divna osoba, vrlo zainteresirana za predstavljanje umjetničkog rada. Najvažnija osoba kojoj želim zahvaliti i dati joj ovu nagradu je moja supruga Vera Neubauer s kojom sam često radio i s kojom sam gotovo 50 godina. Retrospektiva Mulloyevih animiranih filmova u dva dijela na rasporedu je u utorak 4. 6. u 22 sata u Kinu SC te u četvrtak 6. 6. u 21 sat u MSU. U utorak 4. 6. u 13 sati u Galeriji Kranjčar službeno je otvorenje izložbe Mulloyevih radova pod naslovom Kraj nevinosti. Britanski velikan održat će i masterclass u subotu 8. 6. u 11:30 u MM Centru.

Počašćen sam i zahvaljujem Vijeću festivala. Kada sam prije mnogo godina bio na Animafestu dok je još bio u Lisinskom držao sam predavanje o Oskaru Fischingeru. Odjednom je nestalo struje i ostali smo u potpunom mraku, ali ja sam nastavio, a i publika je nastavila slušati. Zapitao sam se tada zašto su me nastavili slušati, jer filmolog se uvijek mora pitati o uzrocima i razlozima. Ovu nagradu posvećujem mnogim nepoznatim dušama koje su nam dale filmove da ih volimo i pokušavamo razumjeti – istakao je Petzke, kojemu je nagradu također uručila Antauer. Antauer je podsjetila kako je Petzke ljubav prema animaciji širio po cijelom svijetu jer je predavao u 37 zemalja, ali i kako je došao u Zagrebu u najtežim, ratnim 1990-im godinama i ovdje radio s mladim ljudima, organizirajući radionice i dovodeći profesore iz Njemačke i prije osnutka Odsjeka za animirani film.

Petzke je pozvani govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner XI koji se u utorak i srijedu 4. i 5. 6. od 9:30 do 16:30 sati odvija u KIC-u uz otvoren ulaz svim zainteresiranim posjetiteljima.

Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Matea Kovač, Laura Martinović i Daniel Šuljić preuzela je Annick Teninge, direktorica škole.

Vrlo sam počašćena što primam ovu nagradu u ime svoje škole. Kada sam se prije mnogo godina počela baviti animacijom imala sam sreće da sam se od početka susretala s najboljim autorima u Annecyju, Ottawi, Zagrebu i na drugim festivalima. Animirani su filmovi danas industrija i dobro je što dugometražni animirani film može dobiti pažnju kakvu su ranije dobivali samo igrani filmovi. Ali za mene su animirani filmovi i umjetnost i zanatstvo koje nalazim posebno u kratkom filmu. I zato me raduje nagrada Animafesta jer sam baš u njegovu bogatom programu kroz godine otkrila mnoge sjajne filmove – poručila je Teninge, koja će govoriti i uoči retrospektive La Poudrière u utorak 4. 6. u 13 sati u MM Centru uz slobodan ulaz.

Nisam došla s papirićem jer znam da ionako nikada ne bih bila dovoljno spremna za ovaj trenutak. Zahvaljujem stručnom žiriju što je prepoznao moj rad kao zanimljiv i vrijedan spomena u ovom trenutku. Ovo je moja prva nagrada i vjerujem da ću ovaj trenutak pamtiti zauvijek. Zahvaljujem svim svojim mentorima sa studija na OZAFIN ALU, kolegama, obitelji i prijateljima. Hvala i vama u publici, jer ste krasni – kazala je Nikolina Žabčić primajući ASIFA Student Award, nagradu Međunarodne asocijacije animiranog filma koju su joj za film Ma! Ljubav je boja! uručili Johnchill Lee i Nancy Denney-Phelps, koji su uz Nelsona Shina i činili žiri nagrade. Denney-Phelps rekla je kako su uživali gledajući film zbog njegove snažne i poticajne priče, izvrsnog crteža i prekrasne glazbe usklađene s vizualnom pojavnošću filma. Nominirani filmovi bit će prikazani u subotu 8. 6. u 18 sati u MM Centru.

Nakon predstavljanja članova svih žirija, festivalske špice autorice Irene Jukić Pranjić i glazbenika Damjana Brkića te prisjećanja na Igora Savina (1946.–2024.) kojega će se osim po cjelokupnom opusu zauvijek pamtiti i po festivalskom jingleu koji je u upotrebi od 1980. do danas, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 s čak tri svjetske premijere i razgovorom s prisutnim autorima: Laurom Gonçalves i Alexandrom Ramires (Percebes), Eirini Vianelli (Spremni), Milivojem i Veljkom Popovićem te Tisjom Kljaković Braić (Žarko, razmazit ćeš dite!). Razgovor je vodila animatorica i predsjednica ASIFA-e Hrvatska Kata Gugić.