Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en
Grand_competition_short_film

VELIKO NATJECANJE KRATKOMETRAŽNOG FILMA | VELIKO NATJECANJE KRATKOMETRAŽNOG FILMA 1

VELIKO NATJECANJE KRATKOMETRAŽNOG FILMA

U najprestižnije Veliko natjecanje kratkometražnog filma Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2021 izabrana su, između 820 prijava, 44 filma iz 24 zemlje. Najviše ih dolazi iz Francuske (9), potom Španjolske (5), Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a (4) te Belgije i Poljske (3).

Dva se hrvatska filma također natječu u ovoj globalnoj konkurenciji (Vidiš li ih ti? Brune Razuma i The Raft Marka Meštrovića), a jedinog estonskog rada koautorica je također Hrvatica (Roda Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak). Posebnu pozornost privlače i djela iz kinematografija Pakistana, Čilea, Irana, Izraela, Tajvana i Kine.

Uz uobičajenu prisutnost globalno značajnih imena animiranog filma, raznolikost tehnika (ove godine dominiraju klasična i računalna 2D i 3D animacija, dok je stop-animiranih, naročito lutka-filmova nešto manje, a likovno se ističu avangardne i poentilističke inspiracije te crno-bijele varijante), pojavnu inovativnost i raskoš (koriste se i neke još neviđene metode poput Lidar-a), 2021. godina označava snažan povratak koherentnog pripovijedanja, bilo da je riječ o komediji, hororu, mjuziklu, erotici ili posebice raznolikim distopijskim obzorima filmova mahom nastalih u vrijeme lockdowna.

U tom smislu primjetan je i snažniji oslonac na literarne predloške, kao i na povratak "malim stvarima" koje oblikuju ljudsko iskustvo u srazu sa suvremenom tehnologijom. Teme sjećanja, nasilja i tijela obilježavaju, pak, animirane dokumentarce, spotove i filmove temeljene na stvarnim događajima.