Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en
Animafest_2021_stillovi_cover4

NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU | NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU 1 (dob: 4-7)

NATJECANJE FILMOVA ZA DJECU

Godina koju je toliko bezuvjetno i nedvojbeno obilježila epidemija, unatoč tomu donijela je izniman broj odličnih animiranih filmova. Možda upravo zato. Možda su filmovi nastali prošle godine dobra strana epidemije. Neki su autori u osjećajima koji su ih punili pronašli priču za svoje nove filmove. Zato se u programu odražava godina koja je za nama: nekoliko korona-priča, od kojih je svaka za sebe drukčija i posebna; mnogo osobnih ispovjednih priča, zatim animiranih promišljanja o domu, obitelji, značenju prijateljstva, slobode i ljubavi. Raduje me da dosta filmova u sebi nosi humor te da su umjetnici za sebe i gledatelje pronašli škakljajuće sunčane zrake u tim zatvorenim danima.

Ako sam se lani ovdje pitala kakvi će biti nadolazeći filmovi; hoće li biti drukčiji, puni dojmova samoće ili će gledati prema naprijed, u novi dan, sad znam: predivni, kao svake godine! Pravo stvaralaštvo ne može baš ništa zaustaviti!

Program za predškolsku djecu (4–7 godina)
Program za najmlađe je vragolast i ukusan: sladoled završi na staklu akvarija i u rukama čudesne ptice, koja ga odnese visoko u nebo. Zrna graška iz domaćeg vrta upuste se u zadivljujuću pustolovinu, a zavitci sushija organiziraju pravi povrtni koncert. Obitelj snjegovića nahrani gladne zečiće, a ovčica se pobrine da brijeg procvjeta i zamiriše. Sivi vuk otkrije dječaku da život nije ni crn ni bijel, a dvije se zvijezde u beskonačnom svemiru udruže kako bi eksplodirale u tisuće novih zvijezda koje osvijetle nebo.

Program za mlađe školarce (7–10 godina)
Program je pravo blago različitih nadahnjujućih animacijskih tehnika koje će radoznalim školarcima probuditi maštu. Čovječuljak s kartice sasvim sam u svojem filmu uskače iz tehnike u tehniku, što postaje nadasve zabavna i poučna lekcija animiranog filma. U pričama nam životinje otkrivaju istine o tome da mačka i ptica mogu biti zajedno, da krokodili nisu samo strašni, da se i stara gorila može nasmijati. Dječačić spasi psa, brodolomac dobije lekciju o čuvanju prirode, šibica ispeče palačinke, a mačka dobije gol. I za kraj, kratka štrikana impresija života u doba epidemije.

Program za starije školarce (10–14 godina)
Tinejdžeri će s filmovima razmišljati i stvarati svoja mišljenja o migrantima, odnosu prema životinjama i prirodi. Filmovi na promišljen način otvaraju pogled u mladenačku samopercepciju, autizam, poremećaje hranjenja, značaj doma i obitelji. Karantenski film donosi priču o djevojčici s mikroskopom, a stvaratelj oblaka pak traži nasljednika za svoje važno, ali često prezreno zanimanje. Pronađe ga u djetetu!

Program za mlade odrasle (14+)
Program za mlade odrasle pun je životnih priča koje prikazuju prazninu i traže blizinu među ljudima. Mnogo je puta nađu i među životinjama i u prirodi. Filmovi se bave identitetom, pitanjem „Tko sam?“, a odgovora je toliko koliko je i mladih ljudi koji traže svoje mjesto u masi. Neki su filmovi impresije doba epidemije, neki pak prikazuju odnos mladih s digitalnim svijetom, a u svima su zrnca istine i prstohvat humora. Svi poručuju: budi takav kakav jesi – poseban!

Dragi umjetnici, stvarajte! Dragi gledatelji, gledajte i čudite se, smijte se i plačite, razmišljajte i osjećajte. Sad više nego ikad prije trebamo dodir kvalitetne kulture, pogotovo djeca koju je posve posrkao digitalni svijet. Vrhunska autorska animacija doticaj je sa svijetom, ljudima i osjećajima, to je doticaj s nama samima i pomaže nam da širimo svoje obzore, preispitujemo svoja mišljenja, stavove i vrijednosti te osjećamo, ponajprije osjećamo, svu moguću paletu emocija.

Želim vam ugodno gledanje!
Martina Peštaj, medijska psihologinja