Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Brzim porastom i razvojem proučavanja animacije u posljednje vrijeme, u nastojanju da održi korak s rastućom produkcijom animiranih filmova, simpozij Animafest Scanneru III opet se nalazi na prvoj liniji diskursa i interakcije o teorijskim i praktičnim pristupima animaciji. Treće izdanje Simpozija o suvremenoj animaciji, Animafest Scanner III još jednom želi kreirati sinergiju teorijskih i praktičnih diskursa te potaknuti razmjenu mišljenja među filmskim autorima i znanstvenicima, a koji će se održati 7. i 8. lipnja 2016. u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10, Zagreb).

Simpozij se održava u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafestom Zagreb. Tijekom svoje 44-godišnje povijesti Festival je predstavio razne oblike i formate animacije u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, kao i odabir autorskih, eksperimentalnih i mainstream animiranih filmova iz čitavog svijeta u raznim popratnim programima.

Ovogodišnji je glavni predavač Marcin Giżycki, dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2016, jedine ovakve nagrade u svijetu festivala animacije. Giżycki je povjesničar umjetnosti i filma, profesor na poljsko-japanskoj Akademiji informacijske tehnologije u Varšavi, viši predavač na Školi za dizajn u Rhode Islandu te umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma Animator u Poznańu (Poljska). Održat će predavanje o svom osobnom putu kroz povijest animacije od 1980.

Izlaganja na simpoziju podijeljena su u pet tematskih cjelina, koje se nadovezuju na program Animafesta:

Nagrade u animaciji bave se stvarnom vrijednošću nagrada dodijeljenih animiranim filmovima i autorima, njihovom materijalnom i nematerijalnom vrijednošću, važnošću i utjecajem. U domaćoj i međunarodnoj perspektivi usmjerit ćemo se na selekcijske postupke i skrivene motivacije eventualnih sustava koji su sami sebi svrhom, te stilističkim i financijskim utjecajem, primjerice utjecajem Oscara na autore, pa čak i čitave narode.

Sirova animacija bavi se filmovima i radom autora koji svjesno rade protiv „pravila dobrog filmskog stvaralaštva“ u animaciji. Ovamo se ubraja analiza razloga za odabir određenog tehničkog i konceptualnog pristupa koji se tradicionalno smatra „lošom animacijom“, kreativnih odluka koje prihvaćaju tehnikei njima se koriste na različite, nekonvencionalne načine, često smatrane diletantskima, sirovima ili naprosto „krivima“.

Zagrebačka škola crtanog filma bavit će se poviješću, estetikom i konceptima stilske i narativne strukture filmova koji se vežu uz Zagrebačku školu crtanog filma. U radovima se ističu novi pogledi na te dobro znane filmove, kao što su uloga glazbe, teorijski utjecaji i stvaranje prostora s često minimalističkom pozadinom.

Struje i trendovi u suvremenoj animaciji opet će se baviti temama novih koraka, trendova i koncepata u animaciji, kao i analizom filma i teorijom animacije.

Animacija i igre predstavit će ovo heterogeno, rastuće i veoma povezano područje animacije i računalnih igara. Ovaj spoj animiranih medija prelazi granice umjetničkog, komercijalnog i znanstvenog rada. Tradicionalne forme, tehnike i estetike tvore nove hibride, izraze i kanale poput generativne animacije, animiranih interaktivnih prostora i virtualne stvarnosti.

Tijekom dvodnevnog Simpozija o suvremenoj animaciji – Animafest Scanner III razmjenjivat će se ideje i misli o ovim i drugim temama s festivalskim gostima, autorima, organizatorima drugih festivala, producentima, profesionalcima i znanstvenicima.

Program Animafest Scannera III možete pronaći OVDJE.