Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en
Sestre

POPRATNA DOGAĐANJA | Izložbe

SESTRE

Datum i vrijeme: 3. - 16. lipnja 2014.
Mjesto: Galerija Matice hrvatske, Zagreb

Triptih Lee Vidaković (r. 1983) Sestre, lutka-film koji se prikazuje u Studentskom natjecanju Animafesta 2014., popratit će, pak, istoimena izložba u Galeriji Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, PON-PET 13-19 h, SUB 11-13 h) koja se otvara 3. lipnja.

Tehnikom animacije lutke umjetnica predstavlja tri paralelne priče o tri sestre uhvaćene u trenutku melankolije koja proizlazi iz zabrinutosti za onom koja na nedostaje. Četvrta je sestra predstavljena kao minijaturni objekt napuštene sobe. Naracija nema linearnu strukturu nego slijed širokih i krupnih planova i poziva promatrača da aktivno prati i sudjeluje u svakoj priči pojedinačno, jer ima slobodu kretanja između filmova i minijature. Animacija je eksperiment s načinom “pričanja priče” (storytelling) čiji je cilj uspostavljanje aktivnog dijaloga između publike, likova, priča i objekta.

Izložba, prethodno postavljena na Kraljevskoj akademiji umjetnosti KASK u Gentu te u kapeli grada Koksijdea, uključuje sinkroniziranu projekciju triptiha i minijaturni model sobe koja je u filmu samo naznačena, a posjetitelju izložbe u cijelosti pružena na voajersko promatranje kao mogući ključ razumijevanja filma. Izložba otkriva inspiraciju melankolijom flamanskih slikara, ali funkcionira i kao eksperiment koji istražuje mogućnosti pripovijedanja izvan kadra - proširenu kinematografiju i animirani film u galerijskom kontekstu.

Lea Vidaković, multimedijalna umjetnica podrijetlom iz Vojvodine, zagrebačka je diplomantica koja živi i radi u Belgiji. 

Ulaz je besplatan.

www.leavidakovic.com