Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

25e - pervy den / 25. listopad - prvi dan

Jurij Norštejn

25_the_first_day

25e - pervy den / 25. listopad - prvi dan


Yuri Norstein, Arkadi Tyurin

SSSR / 1968 / 8' 5''Projekcije


Buy_ticket Kupi ulaznice
Utorak, 03. 06.,
Kino Europa, 22:00 h
Buy_ticket Kupi ulaznice
Četvrtak, 05. 06.,
Kino Tuškanac, 16:00 h


Sinopsis


Norštejnov prvi film i osobni hommage vodećim ruskim avangardnim i postrevolucionarnim umjetnicima. Naslov filma odnosi se na prvi dan Oktobarske revolucije. Autor spaja poeziju V. Majakovskog s motivima K. Maljeviča i slikama K. Petrov-Vodkina, A. Deneke, V. Tatlina, S. Čehonina, P. Filonova, N. Altmana, Jurija Piminova. Glazbenu pozadinu čine 11. i 12. simfonija Dmitrija Šostakoviča.

Yuri Norstein


Jedan od najvažnijih živućih majstora animiranoga filma, Jurij Norštejn autor je relativno malenog opusa, ali njegov rad svejedno ulazi u sve antologije i popise najvažnijih ostvarenja zadnjih desetljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Isprva radi kao fazer, crtač i animator, s Arkadijem Turinom je bio koautor 25. listopada – prvog dana (1968), filma nadahnutog vizualnošću sovjetske avangarde, a s Ivanom Ivanov-Vanom je napravio prvo Godišnja doba (1969) a potom, osvojivši nagradu na prvom Animafestu Zagreb, animirani spektak Bitka kod Keržence iz 1971., nastao prema djelu velikog skladatelja Rimski-Korsakova, a vizualno utemeljen na ruskoj srednjovjekovnoj vizualnoj tradiciji.


Kao samostalan autor najviše se nadovezuje na folklorne, bajkovite i druge tradicijske elemente, stalno usavršavajući tehnike fotografiranja, animiranja i postprodukcije, razvivši nov, jedinstven i prepoznatljiv umjetnički rukopis. Lisica i zec (1973), Čaplja i ždral (1974) te Ježić u magli (1975), iznimna i danas rado gledana ostvarenja, postavljaju temelje Norštejnovom remek-djelu Bajka nad bajkama (1979), još jednom pobjedniku Animafesta Zagreb, djelu često proglašavanom najboljim animiranim filmom svih vremena. Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti ukusno i funkcionalno koristi širok raspon tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih korištenih u drugim vizualnim i audiovizualnim umjetnostima, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svojom svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Uz velike uspjehe u publicistici i filmskoj edukaciji te neke manje projekte u animaciji, Norštejn je zadnjih godina najviše radio na životnom projektu još nezavršene Kabanice, prema Gogoljevoj pripovjetci. 


Majstor animacije i uzor generacijama novijih autora Jurij Norštejn radi pomno i detaljno, pazeći na svaku sitnicu, a svojom ozbiljnošću i individualnošću je postavio visoke standarde suvremenoj umjetničkoj animaciji, standarde koje svaka nova generacija iznova pokušava dosegnuti. (N. Gilić)

 

Režija

Yuri Norstein, Arkadi Tyurin


Produkcija

Soyuzmultfilm


Montaža

Lidia Kyaksht


Animacija

Yuri Norstein


Kategorije

Jurij Norštejn