Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 29. svibnja - 3. lipnja 2012.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 29. svibnja - 3. lipnja 2012.
hr | en

Skaska skazok / Bajka nad bajkama

GRAND PRIX 1972 - 2012

Tale_of_tales_big1
Tale_of_tales

Skaska skazok / Bajka nad bajkama


Yuri Norstein

SSSR / 1979 / 28' 0''Projekcije


Srijeda, 30. 05.,
Kino Europa, 18:00 h
Subota, 02. 06.,
Kino Europa, 11:00 h


Sinopsis


Naširoko hvaljen kao najbolji animirani film svih vremena, Bajka nad bajkama poetičan je spoj uspomena Jurija Norštejna na prošlost te nada i strahova za budućnost: njegovo poslijeratno djetinjstvo, ostatke osobnih ratnih tragedija, malog vuka iz uspavanke što mu je pjevala majka, susjede u pretrpanom zajedničkom stanu, tango u parku za ljetnih večeri i čežnju dječaka iz radničke klase da istupi iz mračnog središnjeg hodnika komunalke u blistavi svijet umjetnosti i poezije. (Clare Kitson)

Yuri Norstein


Jedan od najvažnijih živućih majstora animiranoga filma, Jurij Norštejn autor je relativno malenog opusa, ali njegov rad svejedno ulazi u sve antologije i popise najvažnijih ostvarenja zadnjih desetljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Isprva radi kao fazer, crtač i animator, s Arkadijem Turinom je bio koautor 25. listopada – prvog dana (1968), filma nadahnutog vizualnošću sovjetske avangarde, a s Ivanom Ivanov-Vanom je napravio prvo Godišnja doba (1969) a potom, osvojivši nagradu na prvom Animafestu Zagreb, animirani spektak Bitka kod Keržence iz 1971., nastao prema djelu velikog skladatelja Rimski-Korsakova, a vizualno utemeljen na ruskoj srednjovjekovnoj vizualnoj tradiciji.


Kao samostalan autor najviše se nadovezuje na folklorne, bajkovite i druge tradicijske elemente, stalno usavršavajući tehnike fotografiranja, animiranja i postprodukcije, razvivši nov, jedinstven i prepoznatljiv umjetnički rukopis. Lisica i zec (1973), Čaplja i ždral (1974) te Ježić u magli (1975), iznimna i danas rado gledana ostvarenja, postavljaju temelje Norštejnovom remek-djelu Bajka nad bajkama (1979), još jednom pobjedniku Animafesta Zagreb, djelu često proglašavanom najboljim animiranim filmom svih vremena. Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti ukusno i funkcionalno koristi širok raspon tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih korištenih u drugim vizualnim i audiovizualnim umjetnostima, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svojom svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Uz velike uspjehe u publicistici i filmskoj edukaciji te neke manje projekte u animaciji, Norštejn je zadnjih godina najviše radio na životnom projektu još nezavršene Kabanice, prema Gogoljevoj pripovjetci. 


Majstor animacije i uzor generacijama novijih autora Jurij Norštejn radi pomno i detaljno, pazeći na svaku sitnicu, a svojom ozbiljnošću i individualnošću je postavio visoke standarde suvremenoj umjetničkoj animaciji, standarde koje svaka nova generacija iznova pokušava dosegnuti. (N. Gilić)

 

Režija

Yuri Norstein


Produkcija

Soyuzmultfilm


Scenarij

Lyudmila Petrushevskaya, Yuri Norstein


Zvuk

Boris Filchikov


Glazba

Mikhail Meyerovich, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart


Montaža

Nadezhda Treshcheva, Natalya Abramova


Animacija

Yuri Norstein


Ostalo

Francesca Yarbusova (art director)


Kategorije

GRAND PRIX 1972 - 2012