Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
hr | en
Vud1

POSEBNA DOGAĐANJA

DUŠAN VUKOTIĆ VUD – ČOVJEK KOJI SE IGRAO

Dušan Vukotić - redatelj, scenarist, animator, crtač, karikaturist, „onaj koji je dobio Oscara“. Tom nekom kome je dodijeljen taj jedan, prvi neamerički Oscar posvećena je izložba koja se ne bavi samo klasičnim pregledom rada i fascinantnim rezultatima jedne plodonosne karijere, nego i poveznicama između kreativnosti i inspiracije. Za Dušana Vukotića je vječna inspiracija bila igra; igranje tehnikama, stilovima, režijom, likovnošću, glazbom. U njegovu radu sve je nalikovalo dječačkoj mašti i dječačkim snovima, željama, inovacijama, dalekim svjetovima i nedokučivim spoznajama.

Scenografija izložbe - raketa u kuli, kula oko rakete – predstavlja ujedinjenje dva značajna filma domaće animacije Krava na Mjesecu i Igra; ono što je bila pokretačka snaga samog Vuda u kojoj kao sudionici izložbe zavirujujući u model jedne naivne dječje rakete, gotovo realne veličine, zapravo zavirujemo u tajne jednog davno usnulog uma, a vječnog zbog ostavštine koja se predstavlja na izložbi kroz igračke, knjige, male sitne detalje, koji  su  kao osobna fascinacija bili pretočeni u stvaralaštvo onoga o kome se već odavno sve zna.

Izložba je podijeljena u pet cjelina: Igračke, Alternativa, SF, Mađioničarski trikovi, Karneval, a svaka je dizajnirana i opremljena Vukotićevim predmetima, fotografijama, knjigama, dokumentarnim zapisima te njegovim filmovima Posjet iz svemira (1955), Abrakadabra (1957), Cowboy Jimmy (1957), Krava na Mjesecu (1959), Piccolo (1959), Rep je ulaznica (1959), Surogat (1961), Igra (1962), Opera cordis (1968), Mrlja na savjesti (1968), Gosti iz galaksije (1981).

Ideja i postav izložbe: Sanja Šantak, David Peroš-Bonnot