Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

Autori   |   Ari Folman

Wwb_ari_folman

Nakon služenja vojnog roka Ari Folman se otisnuo na putovanje iz snova: put oko svijeta s ruksakom na leđima. Poslije samo dva tjedna i dvije zemlje shvatio je da putovanja nisu za njega te se smjestio u mali pansion na jugoistoku Azije i počeo pisati pisma prijateljima; pisma u kojima je potpuno izmislio savršeno putovanje. Cijelu godinu proveo je na jednom mjestu i zapisivao plodove svoje fantastične mašte, što ga je natjeralo da se vrati kući i počne studirati film.

Od 1991. do 1996. režirao je specijalizirane televizijske dokumentarce, uglavnom s okupiranih područja. Svoje prve animacijske korake Ari je napravio u seriji “The Material that Love is Made of” u kojoj svaka epizoda počinje s 5-minutnom dokumentarnom animacijom u kojoj znanstvenici predstavljaju svoje teorije o evoluciji ljubavi. Taj uspješni pokušaj dokumentarne animacije potaknuo je Arija na razvoj jedinstvenog formata u filmu “Valcer s Bashirom.”

Odabrani radovi:

Made in Israel (2001), Saint Clara (1996), Comfortably Numb (1991)

Odabrane nagrade:
Zlatni globus za najbolji strani film , Najbolji animirani dugometražni film  (Asia Pacific Screen Awards), Najbolji animirani dugometražni film  (Los Angeles Film Critics Association), Posebna nagrada žirija (Tallinn IFF), Nagrada publike (Warsaw IFF), Velika nagrada (Tokyo FF)

Odabrani festivali:
Cannes IFF, Sarajevo IFF, Toronto IFF, Ottawa IAF, London IFF, Melbourne IFF

Filmovi autora prikazani na Animafestu


Valcer s Bashirom

Veliko natjecanje (2009)