Logo_hovers_2022
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Suzanne Buchan dobitnica je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Animafesta Zagreb 2023
08/02/23

Suzanne Buchan spada među najvažnije suvremene istraživače i nastavnike animacije u svijetu – radeći kao ravnateljica ustanove Art and Design Research Institute (ADRI) te  profesorica estetike animacije (Animation Aesthetics)  na Sveuličištu Middlesex u Londonu,  a potom i profesorica i voditeljica diplomskog studija animacije na Kraljevskom koledžu, postavila je najviše standarde u podučavanju animacije, a za istraživanje ovog dinamičnog područja od velike je važnosti i njeno osnivanje arhive Centra za proučavanje animacije (Animation Research Centre) 2000. godine, kojem je bila i ravnateljica. Predavala je animaciju i u Zurichu, gdje je i doktorirala filmologiju, pa ne čudi da su njeni radovi dostupni i na engleskom i na njemačkom jeziku.

Proučavanje animacije zadužila je i kao jedna od osnivačica i urednica časopisa Animation. An Interdisciplinary Journal, a spada i među osnivače i direktore festivala animacije Fantoche.

U znanstvenom radu se posebno usredotočila na estetiku i teoriju izmijenjenih pokretnih slika (manipulated moving image), zbog čega se posebno posvetila digitalnoj kulturi i eksperimentalnom filmu u vezi s animacijom, uvijek prakticirajući interdisciplinarnost i smještajući animaciju u njeno mjesto u kontekstu kulture, umjetnosti, tehnologije i pokretnih slika kao takvih, pozivajući se stalno na doprinose srodnih znanosti i drugih umjetnosti.

U njenom su radu posebno važne knjige The Quay Brothers: Into a Metaphysical Playroom (2011), Pervasive Animation: An AFI Film Reader (2013) te Animated ‘Worlds’ (2006), ali je i mentorica doktorskih istraživanja te autorica brojnih zasebnih znanstvenih i stručnih radova, koji postavljaju standarde suvremenog, medijski i teorijski osviještenog proučavanja animacije.

U tim radovima proučava, primjerice, suvremene tendencije prikaza Inuitskog života u kanadskoj animaciji, feminističko viđenje tijela u animiranom filmu, komično u animaciji, teorijske modele proučavanja animacije i druge poticajne teme, a veoma važnim se smatra i njen kustoski rad na izložbi Animierte Wunderwelten / Animated Wonderwords u Zurichu (2015–2016).

N. Gilić