Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Besplatan program za djecu i mlade – rođendanski poklon Animafesta 2022 najdražim posjetiteljima
03/06/22

Povodom 50. obljetnice osnutka Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2022 svoj Program za djecu i mlade, koji se u kinu Tuškanac odvija 7.–11. lipnja, a u zagrebačkim kulturnim centrima dvama vikendima (4. i 5. 6.; 11. i 12. 6.), daruje svojim najdražim gledateljima. Program se tradicionalno sastoji od međunarodnog Natjecanja filmova za djecu za koje najbolje nove filmove iz cijeloga svijeta odabire medijska psihologinja i svrstava ih u dobne kategorije (3–6, 7–10, 11–14 i 15+ godina), Obiteljskog programa u četiri segmenta idealnog za gledanje uz roditeljsku pratnju i koncentriranog u subotnjim i nedjeljnim terminima, te dviju radionica animiranog filma. Odabrani dijelovi programa stižu i u zagrebačke kulturne centre u sklopu također besplatnog programa Animafest u vašem kvartu, a ulaznice se ne plaćaju ni za projekciju pod zvijezdama atraktivne dugometražne anime Belle na Ljetnoj pozornici Tuškanac koja je primjerena mladim odraslima (15+). 

Natjecanje filmova za djecu broji 41 film u izboru Martine Peštaj, urednice Dječjeg i omladinskog programa RTV Slovenije, te se redovito odvija uz razgovor s autorima djela uz stručno vodstvo. Priče u svoja središta stavljaju djecu te je nadahnjuju, ohrabruju i postavljaju pred izazove koje ona spretno, zabavno i s puno truda i snalažljivosti rješavaju. To su bajke, legende i glazbene priče koje donose važne poruke sa svih strana svijeta, o životinjama iz davnih kultura, ali i aktualne teme brige za okoliš i očuvanja ljudskih prava. Puno je fabula o tome kako djeca i mladi traže svoj glas i pokret, kako razmišljaju o osjećajima, odnosima u obiteljima i među prijateljima, o putovima sazrijevanja i odrastanja. Mnogo je jakih ženskih likova i djece kojoj nedostaje pozornost roditelja pa traže svoje svjetove sreće i mira, a snažno je prisutna stop-animacija koja koristi različite materijale: od nježnog filca do recikliranog otpadnog materijala.

Program za najmlađe (3–6) predvode djevojčice koje bude sunce, pobjeđuju strahove i stvaraju jaka prijateljstva. Životinjske priče donose slasne juhe, drage medvjediće i čudovišta koja sliče slonovima i putuju u novi svijet. Program za mlađe školarce (7–10) slavi odnose koji obogaćuju život pa brat i sestra otkrivaju značenje riječi „molim“, par likova odlazi avionom u ljepši život, djed unuku izgradi kućicu, dva miša zajedničkim snagama prevare mačku, djevojčica pronađe čudnovat skriveni vrt stare gospođe, a prekrasna je i priča zaljubljenih ptičica. U programu za starije školarce (11–14) glavni likovi poput tri sestre, vatrogasca i snjegovića traže svoj put i mjesto pod suncem dok galerijski izlošci pričaju priče iz prošlosti, a otok pun smeća opominje nas na budućnost. Program za mlade odrasle (15+) otkriva tajne, neke nježne, a druge potresne, i zahvaća mladenački duh u rasponu od napetih znanstvenofantastičnih do refleksivnih djela.

Obiteljski program u dva festivalska vikenda okuplja novije europske srednjometražne filmove i kratkometražne naslove iz programa festivala VAFI/RAFI. Švicarsko-francuski film Giuseppe (r. Isabelle Favez) pripovijeda o malom ježu koji odbija usnuti zimski san jer želi vidjeti snijeg, francusko-belgijski Ne-ne u svemiru (r. Wassim Boutaleb Joutei) prati avanture junaka na nepoznatom planetu, bugarski Nebeski Anri (r. Miroslava Arnaudova) prikazuje doživljaje zečića zrakoplovaca, a francusko-belgijska Operacija Djed Mraz (r. Marc Robinet) bavi se čarolijom Božića. Svi navedeni filmovi primjereni su za uzrast 5+.

U Narodnom sveučilištu Dubrava u subotu 4. 6. u 11 sati igra Natjecanje filmova za djecu (3–6 god.), u nedjelju 5. 6. u 11 sati Giuseppe i Ne-ne u svemiru (5+), u subotu 11. 6. u 11 sati Natjecanje filmova za djecu (7–10 god.), a u nedjelju 12. 6. u 11 sati Nebeski Anri i Operacija Djed Mraz (5+). Isti program istoga dana i u isto vrijeme (12. 6., 11 sati) na programu je i Narodnog sveučilišta Sesvete. Dana 5.6. u 19:30 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir večernja je projekcija Giuseppea i Ne-ne u svemiru. U Centru Knap na Peščenici u subotu 11. 6. u 20 sati prikazuje se Natjecanje filmova za djecu (3–6 god.), a istoga dana (11. 6.) u 11 sati u KUC-u Travno mogu se vidjeti Giuseppe i Ne-ne u svemiru.

Za mlade odrasle (15+) atraktivna će svakako biti i projekcija dugometražne anime Belle Mamorua Hosode, suvremene adaptacije Ljepotice i zvijeri o djevojci koja je u virtualnoj mreži velika pjevačka zvijezda, u petak 10. 6. u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac

U subotu 11. 6. u Medijateci Francuskog instituta radionicu animiranog filma za djecu (8–16 godina) vodi autorica Mitchelle Tamariz. Radionica je ujedno i jedini segment Programa za djecu i mlade za koji se plaća ulaznica (40 kuna za članove Medijateke, 60 kuna za ostale), a prijave se primaju na: [email protected]. Za učenike Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu druga radionica animacije bit će organizirana u kinu Tuškanac