Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

POČINJE ANIMAFEST: UOČI SVEČANOG OTVARANJA ODRŽAN BICIKLISTIČKI PROLOG, OTVORENA IZLOŽBA I KRENULI FILMSKI PROGRAMI
04/06/18

Nakon jednogodišnjih priprema stigao je dan službenog početka 28. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2018. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu ponovno će, kao što to čini od 1972. godine, u Zagreb privući stotine uglednih inozemnih gostiju, a u kina, izložbene prostore i druge festivalske lokacije na otvorenom i zatvorenom desetke tisuća gledatelja i posjetitelja.

Uoči današnjeg svečanog otvaranja (19:30, Kino Europa) bogati filmski i izložbeni programi festivala već su u punom jeku. U 12 sati u Galeriji Šira otvara se izložba radova studenata animacije Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Animafestovih partnera na projektu Animacikl koji je ove nedjelje održan drugi put. Šarena biciklistička kolona opremljena Animafestovim balonima sinoć je, predvođena Zagreb Pedicab triciklima opremljenima pokretnim projektorima, "okupirala" Gornji grad "u ime" Profesora Baltazara, animirajući, između ostaloga, i fasade crkava Svetog Marka i Svete Katarine te Tunela Grič epizodama iz serije slavnoga profesora kojoj ovogodišnji Animafest obilježava 50. godišnjicu. Uvod u animacikliranje, koji je posebno razveselio najmlađe, bila je predstava Profesor Baltazar – Put oko svijeta Marija Kovača, a druženje je zaključeno u baru Swanky.

Iako su se već zagrijali na Open Airu, Animafestovi projektori danas će i službeno započeti s radom u Kinu Tuškanac gdje je od 15:30 na rasporedu program VAF Novi talenti. Riječ je o odabranim filmovima projekta Višegradskog foruma animacije za srednju i istočnu Europu koji promiče najtalentiranije mlade autore ovih regija. Nakon VAF-a u istom kinu slijede tri uzastopna programa Svjetske panorame – filmova koji nisu ušli u najprestižnija Animafestova natjecanja, ali predstavljaju obaveznu lektiru za potpuni uvid u stanje suvremene svjetske produkcije, između ostaloga i stoga što su na njima radila mnoga slavna imena, poput već kultnog Dona Hertzfeldta ili Paula Driessena.

Od 21:30 u Ljetnom kinu Gradec na još jednom Animafestovom Open Airu prikazuje se Moj pas Tulip – možda i najpoznatiji, Grand Prixom nagrađeni film laureata Animafestove Nagrade za životno djelo 2018. Paula Fierlingera u kojem ovaj velikan animacije i veliki ljubitelj pasa u gorko-slatkom tonu pripovijeda o prijateljstvu sredovječna čovjeka i njemačke ovčarke. U utorak (15:30, Kino Europa) publika će imati prilike steći uvid i u ostatak Fierlingerova opusa, uz razgovor s nestorom animacije koji se samo zbog Animafestove nagrade odlučio na svoj posljednji let preko Atlantika.

S radom danas na FER-u započinje i radionica izrade računalnih videoigara "Anatomija pokreta" pod vodstvom Darka Masneca i Onata Hekimoglua, a da će polaznici "zapeti" od prvog trenutka garantira i nagrada – najbolji među njima svoje će radove predstaviti na Reboot InfoGameru te izložbi Games and Politics u MSU.

Na svečano otvaranje Animafesta 2018 svoj su dolazak, uz sve festivalske goste koji do toga trenutka pristignu u Zagreb, najavili brojni uglednici i osobe iz javnog života. Među uzvanicima će biti i dobitnici Nagrade za životno djelo i Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2018. Paul Fierlinger i Paul Wells.

Ritam prvoga od mnogih partyja Animafesta 2018 od 23 sata u Story Supercaffeu dat će DJ Mario Kovač, ujedno i režiser svečanog otvaranja, pod naslovom koji ne ostavlja žanrovskih sumnji - "Welcome Disco".