Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Petak na Animafestu: Čudesna Avril, oskarovske tajne, te animatori koji sviraju i performiraju
09/06/16

Pretposljednjeg dana Animafesta Zagreb program će u kinu Europa početi već u 10 sati: u predvorju kina tada počinje atraktivan desetosatni animacijski performans Pentagon, tijekom kojeg će petero animatora (Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Anita Kwiatkowska-Naqvi, Ryo Orikasa i Emily Neilson), okupljenih oko istog stola, uživo stvarati stop-animaciju.

Svaki će raditi s materijalom koji sam odabere, uz pomoć kamera i laptopa. Nakon sat i pol stol će se zarotirati, sličicu po sličicu, za petinu kruga, sve dok kutovi ne sjednu na svoje mjesto, odnosno svaki animator ne animira na svakoj strani stola.

Brojni ljubitelji slavnog redatelja igranih filmova Charlieja Kaufmana nikako neka ne propuste njegov prvi animirani film, Anomalisa, koji je korežirao s lutkarom Dukeom Johnsonom. Ova je priča o razočaranju na Venecijanskom filmskom festivalu nagrađena Velikom nagradom žirija, a na češkom Anifilmu nagradom za najbolji film za odrasle. Na Animafestu je gledamo u Europi u 22 sata.

Tko je propustio pogledati ih u utorak, neka u petak nikako ne propusti Neobične priče Raula Garcije, nastale prema pripovijetkama Edgara Allana Poea, od kojih je svaka u posebnom grafičkom stilu. Kuriozitet je da su glasove likovima pored ostalih posudili redatelj Guillermo del Toro i slavni sir Christopher Lee. Film je na rasporedu u 15.30 u Europi.

U 17.30 u Tuškancu je moguće pogledati i treću dugometražnu preporuku dana, Avril i izmišljeni svijet redatelja Christiana Desmaresa, bajkoviti triler o potrazi jedne djevojčice za nestalim roditeljima, smješten u Pariz 1950-ih. Film je prikaldan za publiku stariju od 9 godina, a dodatni mu je adut činjenica da je osvojio nagradu Cristal za dugometražni film u Annecyju 2015. Redatelj će o nastajanju filma govoriti u subotu u 15.30 u Zagrebačkom plesnom centru.

Animafest vas poziva i na druga zanimljiva predavanja. Petak je najvećim dijelom posvećen Oscarima, pa će Normand Roger, nagrađivani i plodni kanadski skladatelj koji je radio na nizu filmova nominiranih i nagrađenih Oscarom, pokazati različite primjere uloge glazbe i zvuka u animiranim filmovima, u 11 sati u ZPC-u.

Nakon njega, u 12 sati na istom mjestu, o tajnama oskarovskih animiranih filmova govorit će i Olivier Cotte, povjesničar animacije, redatelj i autor grafičkih novela. Za primjer će se poslužiti filmom Otac i kći, oskarovskim remek-djelom Michaela Dudoka de Wita.

Petak je i dan kada će hrvatski animatori imati prilike izraziti svoju ideju za neki od novih animiranih videa vodeće svjetske edukacijske platforme, TED-Ed. Gerta Xhelo, producentica TED-Eda, u 15.30 u ZPC-u govorit će o TED-Edovu postupku kuriranja i produkcije animiranih videa, a pozvat će i animatore, autore i producente u publici da izraze vlastitu viziju i prijedloge za pretvaranje ponuđenih tema u animirane filmove. Teme su: Kako postati izvrstan lider ili izgraditi distopijsko društvo? Kako prijatelju pomoći da prebrodi ovisnost? Što je Kardaševa skala, i kakav je bio Vivaldijev život? Kako predstaviti Vermeerov doprinos umjetnosti te kako se ljudsko tijelo raspada nakon smrti? TED-Ed će autora najuspjelijeg prijedloga i nagraditi.

Animafest poziva i na blok kratkometražnih, u 17.30 u Europi. Izdvojimo Tango (Pedro Giongo, Francisco Gusso), film koji radnju smješta u daleke rukavce rijeke Aiatak, gdje je, nakon dugih godina suše, proklijao tajanstveni krumpir. U bloku je i Nedjeljni ručak (Celine Devaux), o onom od ručaka koji bismo svi nekad najradije izbjegli, ili Revija donjeg rublja festivalske gošće Laure Harrison, istinitim događanjima inspirirana priča iz američkog ovisničkog miljea.

Od 20 sati u Europi gledaju se, među ostalim, kratkometražni filmovi Tamni kaput Jacka O'Shee, noir iz životinjskog svijeta koji je na filmskom festivalu Sundance bio nominiran za veliku nagradu žirija za kratkometražni film, zatim Proslava Nine Bisyarine te Dugi praznici Caroline Nugues-Bourchat, ovogodišnje Animafestove gošće, film za koji je autorica osvojila Grand Prix za najbolji kratkometražni film Fédération Wallonie-Bruxelles na belgijskom festivalu Anima.

Od 22.30 animatori će u klubu Vinyl u Bogovićevoj i – zasvirati! Pozivamo vas stoga da Animators Jam Sessionom proslavimo pretposljednji dan Animafesta Zagreb, koji će pobjednike proglasiti u subotu.