Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Filmska nedjelja na Animafestu
09/06/13

Nedjeljni programi u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol počinju u 11 sati. Program kina Europa otvaraju klasici norveške animacije, koja ove godine slavi 100 godina. U bloku od 12 filmova koji su obilježili same početke ove jako cijenjene grane umjetnosti prikazuje se i prava poslastica – najstariji sačuvani norveški animirani film, Roald Amundsen na Južnom polu iz 1913. godine. Slijedi prigodni festivalski temat Was ist Europa?, mali vodič kroz povijest animiranih filmova Staroga kontinenta u tri termina. U 13 sati ljubitelji kratke forme u bloku Čovjek je jedan i mnoštvo pronaći će vrhunske radove europskih autora od Bruna Bozzetta, Priita Pärna do Boba Godfreya. Veličanstveni Kad zapuše vjetar Jimmyja Murakamija i odlična adaptacija Orwellova romana Životinjska farma britanskog para Halas i Batchelor na programu su u 16 odnosno 18 sati. Filmski program u kinu Europa u nedjelju navečer zatvorit će projekcije filmova dobitnika Grand prixa u 20 sati - Usvajanje odobreno i u 22 sata film Slika koji je osvojio Posebno priznanje žirija.

Cineplexx Centar Kaptol u nedjelju se pretvara u pravo dječje carstvo. Osim radionica u Animafestovu centru Pčelica i kinodvorane će biti ispunjene dječjim smijehom. U 11 sati prikazuje se sinkronizirana verzija filma Lota i tajna mjesečevog kamena, u kojem pratimo avanture odvažne kujice Lote i njezina strica Klausa. Za one koji u nedjelju neće stići do centra Zagreba, program Animafest u vašem kvartu besplatno prikazuje Lotu u tri zagrebačka centra za kulturu – u Dubravi, Travnom i na Trešnjevci. Za animirani užitak malo starije djece, one iznad deset godina, na programu je 3D-animirani norveški hit Kurt postaje zao, priča o dobroćudnom vozaču kamiona koji iznenadno mijenja ćud. 

Dašak japanskog stila film je Djeca-vukovi Mamorua Hosode, zasigurno najpopularnijeg redatelja dugometražnog animea. Film je ljubavna priča s fantastičnom premisom, duhovit, vedar prikaz sazrijevanja potomaka obitelji vukodlaka, ujedno i jedan od najgledanijih japanskih animiranih filmova. Ne propustite ga u nedjelju u Cineplexx Centru Kaptol u 16 sati.

Animafest Zagreb 2013. u Cineplexx Centru Kaptol zatvorit će film koji je obišao više od 100 festivala i osvojio neke od najvažnijih nagrada u svijetu animacijeCrulic – putovanje na onaj svijet istinita je priča o Crulicu, 33-godišnjem Rumunju koji je umro u poljskom zatvoru štrajkajući glađu. Cjelovit, dojmljiv i prekrasan film.