Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Animafest Pro
01/06/09

Festivalski program Animafest Pro namijenjen je profesionalcima iz filma i animacije. Cilj programa je olakšavanja produkcije i distribucije animiranog filma u srednjoj i istočnoj Europi te poticanju suradnje između lokalnih, regionalnih i internacionalnih profesionalaca. Okosnica cijelog programa su Regionalni forum za razvoj projekata tzv. Pitching Forum i Animafestov fond.

Uz Produkcijsku analizu, prezentaciju trenutačne faze proizvodnje dugometražnih animiranih projekata s prvog Animafestovog Regionalnog foruma 2007. godine, na kojemu će se predstaviti Faruk Šabanović: Ptice kao mi (BiH) te Aron Gauder: Egill (Mađarska / Island) posebno ističemo projekte Dine Mustafića i Balbine Bruszewskae u sklopu Regionalnog foruma za razvoj projekata.

Hvaljeni sarajevski režiser Dino Mustafić, koji se istaknuo režiravši razne televizijske formate: dokumentarce, reportaže, glazbene i obrazovne emisije, reklamne i glazbene spotove, čak i kazališne komade i opere. Prvi dugometražni film Remake nastao prema scenariju Zlatka Topčića svjetsku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (2003.).
Na ovogodišnjem Animafestu predstavit će projekt Sarajevo time machine: animiranu priču koja ukazuje na sadašnje projiciranje slike o svijetu u kojemu egzistiramo: konstantno glorificirajući strane kulture, ujedno zaboravljajući važnost i potencijale vlastite.
 

Iz produkcijske radionice švicarskog Archangela i poljskog Se-ma-fora, koja je proizvela i Oscarom nagrađeni animirani film Peća i vuk (Peter and the Wolf), izlazi i najnovi uradak Balbine Bruszewske koja za Nacionalni poljski institut Frederic Chopin režira dokumentarni film o pripremama za Međunarodnu Chopinovu godinu 2010. Inspirirana radom u Zagreb donosi snažnu priču o iznimnom prijateljstvu koje pomiče granice vremena i prostora spajajući djevojku koja živi u 2010.godini i mladog Chopina na odmoru u 1824. godini: animirani film Heart in the Wall.

Regionalni forum za razvoj projekata od dvanaest pristiglih prijava izabrao je šest projekata koji će se predstaviti međunarodnom žiriju i svim potencijalnim partnerima ističući potencijal, sposobnost i želju mladih, ali i iznimno talentiranih autora u čije radove imate priliku dobiti uvid upravo zahvaljujući Animafest Pro programu.

Nadamo se da ćete prisustvovati prezentacijama.
Sve detalje i raspored možete pronaći u sklopu Animafest Pro sekcije na stranicama festivala.