Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
3. DO 8. LIPNJA 2019.
Svjetski festival animiranog filma / 3. DO 8. LIPNJA 2019.
hr | en

Caprice en couleurs / Zbogom dosadna brigo

Animirani film i likovne umjetnosti 4: Pokrenute slike

Caprice_en_couleurs_10534_10
Begone_dull_care_3
Begone_dull_care_1

Caprice en couleurs / Zbogom dosadna brigo


Evelyn Lambart, Norman McLaren

Kanada / 1949 / 7' 47''



Projekcije


Buy_ticket Kupi ulaznice
Ponedjeljak, 03. 06.,
Kino Tuškanac, 22:00 h
Buy_ticket Kupi ulaznice
Srijeda, 05. 06.,
Kino Tuškanac, 15:30 h


Sinopsis


U ovom nevjerojatnom kratkom animiranom filmu Evelyn Lambart i Norman McLaren slikali su boje, oblike i transformacije izravno na filmsku vrpcu. Rezultat je živopisna interpretacija, tekućih linija i boja, džez-glazbe koju izvodi Oscar Peterson Trio.

Norman McLaren


Rođen 1914. godine u Stirlingu u Škotskoj, Norman McLaren, osnivač NFB-ova studija za animaciju, uspio je kanadskoj animaciji pružiti viziju i smjer koji traju i danas, dugo nakon što ga je 1941. zaposlio John Grierson. McLaren je odbio prihvatiti jednostavnu priču da su film izumila braća Lumière 1895. godine; njegovo je mišljenje da se ta umjetnička forma tek treba razviti te da su istraživanje i eksperimentiranje prirodni sastojci umjetničkog stvaralaštva. Pojavio se stoga kao rodonačelnik bezbrojnih tehnika koje su postale zaštitnim znakovima animacije: crtanje i graviranje na film, unakrsna pretapanja, piksilacija, sintetizirani zvuk i brojne druge. Za postojeće metode i formule u njegovu pristupu nema mjesta. Neobična odvažnost i originalnost bili su kreativno vrelo svih njegovih radova.

Put koji je Norman McLaren ucrtao u povijest filma osvijetljen je brojnim nagradama kojima je ovjenčan tijekom karijere: Zlatna palma u kategoriji kratkog filma u Cannesu za Blinkity Blank, Oscar za Susjede, Srebrni medvjed u Berlinu za Rythmetic, Srebrna plaketa za Zbogom dosadna brigo, nagrade BAFTA za Blinkity Blank, Jednom bijaše stolac i Pas de deux, uz još bezbroj kanadskih nagrada i priznanja za sveukupna postignuća.

McLarenova osobnost i filozofija neodvojive su od smjera kojim je krenula animacija na NFB-u. Ovaj neumorni inovator promicao je kreativni koncept animacije koji autore doživljava kao majstore zanata koji vladaju svakim korakom u nastanku svojih filmova, baš poput umjetnika u ateljeu. S time u skladu, McLaren je svojim kolegama služio kao primjer i motivirao ih da razvijaju vlastite alate i eksperimentiraju s novim tehnikama.

Norman McLaren umro je 1987. u Montrealu. Njegova važnost u povijesti filmske animacije razvidna je i iz utjecaja koji i dalje ima na stotine autora i umjetnika koji svjesno idu njegovim stopama.

 

Režija

Evelyn Lambart, Norman McLaren


Produkcija

National Film Board of Canada


Glazba

Oscar Peterson Trio


Montaža

Norman McLaren, Evelyn Lambart


Animacija

Norman McLaren, Evelyn Lambart


Kategorije

Animirani film i likovne umjetnosti 4: Pokrenute slike