Logo_hovers_2018
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Pobjednici 24. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2014.!
07/06/14

Od 1725 filmova iz 73 zemlje svijeta tek ih je 144 odabrano u "svjetsko prvenstvo animacije" - Veliko, Studentsko i Namjensko natjecanje i panorame 24. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. No u svakoj kategoriji pobjednik može biti samo jedan - nakon pet dana intenzivnog filmskog programa žiriji su donijeli odluke i poznati su dobitnici festivalskih nagrada koje će biti uručene večeras u 22 sata u Kinu Europa uz projekcije nagrađenih radova.

Grand Prix - nagradu za najbolji kratkometražni film Velikog natjecanja Animafesta 2014. uz novčanu nagradu od 2500 eura i počasno predsjedanje sljedećim Festivalom žiri u sastavu Joan Ashworth, Marie-Hélène Girod, Lei Lei, Edo Lukman i Emma De Swaef dodijelio je južnokorejskom filmu Ljubavne igre (Love Games, 2013.) redateljice Yumi Joung (r. 1981.). U svome obrazloženju žiri je naglasio kako je uživao u dubokim emocijama, smirenom i promišljenom ritmu te čistoj jednostavnosti dizajna ove priče koja subverzivno koristi dječje igre kako bi prikazala pravila odrasle veze. Po prvi puta u povijesti Animafesta Grand Prix tako odlazi u Južnu Koreju, osiguravajući filmu Ljubavne igre i kvalifikaciju za nagradu Oscar.

Yumi Joung studirala je likovnu umjetnost na Sveučilištu Kookmin i animacijsku režiju na Korejskoj akademiji filmskih umjetnosti. Njezin diplomski animirani film My Small Doll House prikazan je u konkurenciji festivala u Hirošimi te na brojnim drugim međunarodnim festivalima. Film Dust Kid prikazan je u Cannesu u sklopu Directors' Fortnighta te na 50 drugih filmskih festivala, a osvojio je i više od 10 međunarodnih nagrada. Joung je i autorica dvije slikovnice.

Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uz novčanu nagradu od 2000 eura žiri Velikog natjecanja predaje u ruke Jochena Kuhna (r. 1954.) za film Nedjelja 3 (Sonntag 3, Njemačka, 2013.). Ova satira u čijoj se glavnoj ulozi pojavljuje njemačka kancelarka Angela Merkel oduševila je žiri svojom inovativnom i neobičnom idejom postavljanja političke ličnosti u intimnu situaciju spoja te ciničnim i humorističnim promišljanjem slave.

Jochen Kuhn od 1972. godine aktivno se bavi filmom, slikarstvom, filmskom glazbom i fotografijom. Od 1984. godine predaje u Hamburgu, Stuttgartu, Braunschweigu, Londonu, Beču, Sydneyju i Melbourneu. Zaposlen je kao profesor na Filmakademie Baden-Württemberg u njemačkom Ludwigsburgu. Član je Akademie der Künste u Berlinu te berlinske Deutsche Filmakademie e. V. Autor je filmova Der Lautlose Makubra, Brief an die Produzentin, Robert Langner Biografie, Die Beichte, Silvester te serija Neulich i Sonntag.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije uz novčanu nagradu od 1500 eura prema odluci žirija Velikog natjecanja pripada filmu Ziegenort (2013., Poljska) Tomasza Popakula (r. 1986.). Priča o mladiću-ribi koji se suočava s teškoćama odrastanja nagradu je zaslužila zbog iznimne tehničke dotjeranosti, ambicioznog i kompleksnog narativa koji obazrivo istražuje teme autodestruktivnosti i mladenačkih veza te crteža koji ga podupire, doprinoseći taktilnom iskustvu filma.

Tomasz Popakul prve je filmove Frustratu: Herzleid i Life 1.0 napravio na umjetničkoj školi u Szczecinu da bi se zatim posvetio studijima animacije i scenaristike na slavnoj filmskoj školi u Łódźu.

Svaki član žirija Velikog natjecanja u svoje je ime dodijelio i posebnu nagradu (Special Mention) nekom od filmova iz Velikog natjecanja. Joan Ashworth odabrala je film Kupalište (Łaźnia, Poljska, 2013., r. Tomek Ducki) zbog očaravajućih crteža s bojama nalik na dragulje i prelijepih spojeva prošlih (ili zamišljenih) i sadašnjih dimenzija, Marie-Hélène Girod odlučila se za Nilske konje (Hipopotamy, Poljska, 2014., r. Piotr Dumała) jer vjeruje kako je važno da animacija progovara o teškim temama poput nasilja nad ženama, Lei Lei posebno pohvaljuje Astigmatizam (Astigmatismo, Španjolska, 2013., r. Nikolaj Trošinski) zbog ispravne upotrebe optičkih efekata koji gledatelja stavljaju u položaj glavnog lika i prekrasnog poljupca na kraju, Edo Lukman istaknuo je Zbor na turneji (Choir Tour, Latvija, 2012., r. Edmunds Jansons) zbog jednostavne, ali efektne upotrebe grafika koje se poigravaju prostorom i oblikom te očaravajuće primjene raspjevanih glasova, a Emmu de Swaef dojmio se Futon (Japan, 2012., r. Yoriko Mizushiri) zbog senzualnog prikaza najugodnijih životnih osjeta na suptilan i smion način.

Žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova u sastavu Chintis Lundgren, Wiktoria Pelzer i Krešimir Zubčić Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film uz novčanu nagradu od 1000 eura dodjeljuje filmu Analni sok (Ketsujiru Juke, Japan, 2013.) autorice Sawako Kabuki sa Sveučilišta Tama za impresivnu iskrenost i slobodu kojom izražava stanje svoga uma. Gledatelji su, stoji u obrazloženju žirija, preplavljeni provokativnim jezikom i sirovom energijom s kojom ih film suočava jer autorica bijes i frustracije preobražava u eksploziju boje i glazbe. Analni sok nadahnut je ljubavnim krahom iz autoričina života, ali i snažnim potresom koji je pogodio Japan 2011. godine.

Žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova posebna priznanja uručuje filmovima Plug & Play (Švicarska, 2013.) Michaela Freija, Kralj labirinta (Maze King, Japan, 2013.) Hakhyuna KimaThe Shirley Temple (Velika Britanija, 2013.) Daniele Sherer

Najbolji film Natjecanja namjenskih filmova je Katachi (Japan/Poljska, 2013.) autorskog dvojca Kijek/Adamski. To je zaigrani glazbeni video koji kolažnu tehniku koristi na inovativan i fascinantan način prikazujući iznenađujuće oblike koji se pojavljuju i transformiraju u savršenoj sinkronizaciji s glazbom - stoji u obrazloženju žirija.

Prema odluci žirija Natjecanja filmova za djecu u sastavu Marta Bregeš, Noah Maričak, Nina Mileta, Marea Vodopija i Nika Vundać Najbolji film za djecu je Stonoga i žaba (Mille-pattes et Crapaud, Francuska, 2013.) Ane Hmeljevske. Žirija su se dojmile elegantna animacija stonoginih pokreta, nježne boje, glazba te radnja filma koja u sebi sadržava vrijednu poruku.

Posebna priznanja žiri Natjecanja za djecu dodjeljuje Mojem čudnom djedu (Moy stranniy dedushka, Rusija, 2012.) Dine Velikovske zbog odlične razrade likova i njihova karaktera te pristupa stop animaciji; Zecu i jelenu (Nyuszi és őz, Mađarska, 2013.) Pétera Vácza zbog likova koji kroz dogodovštine prolaze zajedno, prikazani u fantastičnom spoju 2D i stop animacije; Virtualnoj virtuoznosti (Virtuos virtuell, Njemačka, 2013.) Maje Oschmann i Thomasa Stellmacha zbog inovativnosti, odlične animacije i glazbe koja pristaje uz lijepe poteze linija i pokrete crta.

Nagrada publike Mr. M bit će poznata u subotu kasno navečer nakon prebrojavanja glasova.