Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Videoigre kao umjetnost na festivalu Animafest Zagreb 2013 - izložba, radionica i predavanje!
17/05/13

Videoigre kao umjetnost – izložba nezavisnih videoigara Level Up! u Galeriji Forum

Od 3. do 8. lipnja u Galeriji Forum Animafest interaktivnom izložbom Level Up! po prvi put predstavlja svijet animacije nezavisno produciranih videoigara. Dvadeset recentnih radova etabliranih studija indie scene, poput Amanita Designa, Giant Sparrowa i State of Playa, odabrano je kriterijima kreativnosti dizajna, inovativnosti igraće mehanike i izraženosti vizualnog dojma. Kako i priliči izlošcima ove vrste, posjetitelji će se njima moći i poigrati svakoga dana od 10 do 20 sati na za to predviđenim raznolikim platformama, od osobnih i tablet-računala do PlayStationa 3. 

Umjetnički potencijal videoigara prepoznali su i vodeći svjetski muzeji

Poznati češki studio Amanita Design zastupljen je s čak tri uspješnice, Samorostom 2, Machinariumom i Botaniculom, a među ostalima valja izdvojiti Journey thatgamecompanyja, jednu od najnagrađivanijih nezavisnih igara u povijesti, Limbo danske kompanije Playdead, Spirits Spaces of Playa, The Bridge Tya Taylora i Marija Castañede te The Unfinished Swan Giant Sparrowa. Uključivši neke od njih u svoje stalne postave, umjetnički potencijal četrdesetogodišnje povijesti računalnih videoigara prepoznali su već vodeći svjetski muzeji i galerije, poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Umjetničke galerije Barbican u Londonu i Muzeja američke umjetnosti Smithsonian u Washingtonu. 

Prijavite se na radionicu izrade računalnih igara i postanite dio rastuće industrije digitalne zabave

Kako bi se aktivirala domaća zajednica programera, animatora i ilustratora, Animafest Zagreb 2013 organizira radionicu izrade računalnih videoigara. Prijave na radionicu još su uvijek u tijeku, ako ste zainteresirani prijaviti se možete putem sljedeće poveznice: PRIJAVNICA. Svoje prijave i pitanja vezana uz radionicu možete uputiti na sljedeću e-mail adresu: [email protected]. Rok za prijave produljen je do srijede 22. svibnja. 

Od 5. do 8. lipnja polaznici radionice u manjim će timovima, sastavljenima od animatora i programera, izrađivati vlastitu računalnu igru, upoznajući se neposredno s neograničenim kreativnim mogućnostima toga posla. Služeći se vrhunskom tehnologijom u laboratoriju Fakulteta elektrotehnike i računarstva, istražit će potencijale transmedijske veze animacije i računarstva, na kojoj se temelji ne samo procvat nezavisno produciranih igara u posljednjem desetljeću nego i velik dio bogate povijesti digitalne zabave. Voditelji su radionice znanstvena novakinja Aleksandra Čereković (FER) te umjetnički novak Darko Masnec (ALU) u koordinaciji s prof. dr. sc. Igorom Pandžićem (FER).

Radionica je predviđena za 20 polaznika, koji će se podijeliti u timove od četiri člana. Prijaviti se mogu svi s iskustvom u razvoju softvera (C++, Java, Unity…) i/ili dizajnu i animaciji (Maya, Blender, 3D Studio Max, Photoshop, Illustrator, GIMP, Inkskape…), a prednost kod selekcije imat će studenti viših godina FER-a te Odsjeka za animirani film i nove medije na ALU. Rezultati će biti objavljeni na Animafestovim službenim stranicama do 24. svibnja 2013. 

Videoigre kao ravnopravan medij estetskog stvaralaštva

Budući da su indie igre ograničena budžeta vrlo često poligon iznimne dovitljivosti u području grafičkog dizajna i pripovjedne vještine, a s obzirom i na transmedijski fokus dijela ovogodišnjeg programa, Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu izložbom Level Up! želi videoigre afirmirati kao ravnopravan medij estetskog stvaralaštva.

Predavanje Jasmine Kallay o novim kreativnim mogućnostima u okviru transmedije

U sklopu Animafestova ovogodišnjeg fokusa na transmediju i animaciju, osim izložbe i radionice, bit će održano i vrijedno predavanje Jasmine Kallay, transmedijske scenaristice i suradnice jednog od najuspješnijih transmedijskih produkcijskih studija, beActive Media. Nakon uvoda u transmediju i njezin utjecaj na filmski svijet općenito, ovo će se predavanje posvetiti utjecaju promjena koje su donijele transmedija i digitalna tehnologija na animaciju. Od primjera koji su dio transmedijskih projekata do pojave machinime te računalnih igara i aplikacija, svrha je ovog pregleda omogućiti publici bolje razumijevanje promjenjive digitalne scene te ujedno istaknuti nove kreativne mogućnosti u okviru transmedije.