Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

ANIMAFEST ZAGREB 2009 – GRAND PRIX ODNOSI FILM „VALCER S BASHIROM“
06/06/09

Nagrada ASIFE Hrvatska – „Valcer s Bashirom“/ Nagrada Zlatni Zagreb- „Heart in the Wall“/ Nagrada publike – „Mary i Max“
 
Večeras u 20:30 svečano je zatvoreno 19. izdanje Animafesta. Tijekom 6 festivalskih dana, publika je imala prilike vidjeti čak 47 animiranih ostvarenja te sudjelovati u izboru svojeg favorita.  Ovo je najposjećenije dugometražno izdanje do sada; dvorane kina Europa i Movieplex je pohodilo više od 7500 posjetitelja svih dobi!
Svečano zatvaranje započeo je gost festivala , francuski autor Michel Ocelot, čiju smo retrospektivu imali prilike vidjeti tijekom festivalskog tjedna. Ocelot, dobitnik nagrade Grand Prix Animafesta 2007. izrazio je zadovoljstvo što je ponovno u Zagrebu za kojeg ga vežu brojna lijepa sjećanja.

Nagradu ASIFE Hrvatska za najbolji film Animafesta 2009. obrazložila je Margit Antauer-Buba; “Dodijeljujemo priznanje filmu koji je nevjerojatnom lakoćom uspio objediniti visokokvalitetnu animaciju, funkcionalnu likovnost i maestralno ispričanu priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim- “Valcer s Bashirom” režisera Arija Folmana. Istaknuli bismo još dva filma koja su se našla u najužem izboru žirija: “Mary i Max” Adama Elliota te “Idioti i anđeli” Billa Plymptona.”  Odluku o ovoj nagradi donosio je žiri u sastavu Margit Antauer – Buba, Sandra Malenica, Matija Pisačić.
U okviru ovogodišnjeg Animafesta odvijao se i poseban program namijenjen profesionalcima iz područja filma i animacije. Na regionalnom forumu za razvoj projekata međunarodnom žiriju predstavilo se šest projekata iz centralne i istočne Europe, od koji je najbolji po mišljenju žirija dobio Nagradu Zlatni Zagreb u iznosu od 3.000 Eura. Ocjenjivački sud- Luca Raffaeli, Valerie Schérmann i Izabela Maria Rieben odlučili su da će nagrada pripasti poljskom projektu “Heart in the wall” (Balbina Bruszewska).
Odluku su obrazložili riječima: ““Dodijeljujemo nagradu filmu “Heart in the wall” zbog originalnosti radnje i zaokruženosti projekta koji omogućava fantastični susret glazbe prošlosti i glazbe sadašnjosti.”
Posebno priznanje Animafest Pro žirija dobio je češki projekt “Tales from Gingerland” (Tomáš Hubáček). “Posebno priznanje dajemo filmu “Tales from Gingerland” za izvrsno predstavljanje projekta kojeg tek treba do kraja razviti ali koji se temelji na snažnoj ideji.”
Također, žiri je naglasio da je nivo predstavljenih projekata, kao i same prezentacije bio iznimno visok ,te da je donjeti odluku o nagradi bilo vrlo teško.

Na pozornicu se potom popeo žiri Velikog natjecanja – Jia Duan, Lotte Geffenblad i Dubravko Mataković koji su proglasili dobitnika Grand Prixa : “Želimo dati Grand Prix filmu Arija Folmana “Valcer s Bashirom” za kojeg mislimo da je od neupitne važnosti. Film je to koji se bavi iznimno bolnom temomkoristeći animaciju kao jedini mogući medij za njeno prikazivanje. Vizualni stil je jak i snažan, prikladan je za realistične, kao i za psihološke elemente.”
Činjenica da odluku nije bilo lako donjeti niti žiriju Velikog natjecanja, govore i dodjeljena čak tri Posebna priznanja;
-          Tajna Kellsa (Tomm Moore/Nora Twomey, Irska)
“Tajna Kellsa je uzbudljiva avantura za sve uzraste. Film pruža veliku nadu u budućnost kao i uvid u drevnu povijest. Stil je vizualno lijep i bogat, pun čarolije što je u savršenom skladu s izvorom priče.”
-           Život bez Gabrielle Ferri (Priit Pärn/Olga Pärn, Estonija) 
“Film je vizualno i umjetnički vrlo snažan i koristi snažne simbole na intrigantan i neočekivan način. Također nam pokazuje što se sve animacijom može dočarati.”
-          Mary i Max (Adam Elliot, Australija)
“Mary i Max je vrlo dirljiva priča. Bavi se vrlo problematičnim pitanjima na razumljiv i humorističan način, koristeći tehniku koja je upravo toliko jednostavna i prizemljena koliko to priča zahtjeva”

Simpatični animirani prijatelji Mary i Max,  ove su godine odnjeli još jednu nagradu, Nagradu publike što su večerašnji posjetitelji kina Europa popratili brojnim ovacijama odobravanja.


Nakon podijele nagrada, Krešmir Zimonić, umjetnički ravnatelj Animafesta, zahvalio se  svim gostima, organizatorima i posjetiteljima ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma te najavio projekciju danskog filma“ Sunshine Barry i Disco worms”.