Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Animafest Zagreb u nedjelju proglašava pobjednike
13/06/15

Nakon sjajne open-air projekcije na Zrinjevcu u petak, koja naprosto zaziva nastavak, u subotu se na Animafestu Zagreb mnogo razgovaralo. Održana su dva predavanja, razgovor s autorima i promocija dviju knjiga. Član žirija i oskarovac Chris Landreth je, zajedno s Karanom Singhom, govorio o umijeću animiranja lica, u Medijateci Francuskog instituta razgovaralo se s autorima dugometražnih filmova Alessandrom Rakom, Daliborom Barićem i Tomislavom Babićem, a predavanje je održao i švicarski game-dizajner Mario von Rickenbach.

Od niza projekcija održanih tijekom dana izdvojimo Disneyjev klasik Alisa u zemlji čudesa iz 1951. ili filmove Škole animiranog filma Čakovec, a osim filmova u natjecateljskim programima, mogao se primjerice gledati i blok filmova nagrađenih nagradom Cartoon'd Or za najbolji europski kratki animirani film. Večer je zaključio koncert francuskog glazbeno-grafičkog digital-pop dua Gangpol & Mit koji na Animafestu nastupaju u sklopu suradnje s festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous.

***

Pobjednike 25. Animafesta Zagreb saznat ćemo u nedjelju: u 18 sati na svečanoj ceremoniji u kinu Europa saznat ćemo koje je kratkometražne i dugometražne filmove žiri proglasio najboljima. Uz slavljeničke naslove, nedjeljni program ponudit će i završni pogled na festivalsku temu, posebno atraktivan program 3x3, te čak dva Ocelotova filma.

Izbor iz prebogatog programa 25. Svjetskog festivala animiranog filma kreće i u goste mreži neovisnih kina diljem Hrvatske. U Zelinu putuje već danas, 13. lipnja, pa će u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina biti prikazani Dječak i svijet i Kamenje u džepovima, u nedjelju 14. lipnja isti će filmovi biti prikazani u Varaždinu, 16. i 17. lipnja u Splitu i Kinoteci Zlatna vrata, a putuju i u Zabok te u Gradsko kino Sinj.