Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Tsalpya i zhuravl / Čaplja i ždral

Jurij Norštejn

The_heron_and_the_crane

Tsalpya i zhuravl / Čaplja i ždral


Yuri Norstein

SSSR / 1974 / 10' 0''



Projekcije


Buy_ticket Kupi ulaznice
Utorak, 03. 06.,
Kino Europa, 22:00 h
Buy_ticket Kupi ulaznice
Četvrtak, 05. 06.,
Kino Tuškanac, 16:00 h


Sinopsis


Za postizanje Norštejnove umjetničke vizije Francesca Jarbusova, Aleksandar Žukovski i Norštejn izumili su posebnu opremu koja im je omogućila da animiraju na slojevima stakla. Norštejnov originalni scenarij uprava studija nije odobrila, no, na sreću, snimljen je na izvorni način te je stekao golemu popularnost u nekadašnjem SSSR-u.

Yuri Norstein


Jedan od najvažnijih živućih majstora animiranoga filma, Jurij Norštejn autor je relativno malenog opusa, ali njegov rad svejedno ulazi u sve antologije i popise najvažnijih ostvarenja zadnjih desetljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Isprva radi kao fazer, crtač i animator, s Arkadijem Turinom je bio koautor 25. listopada – prvog dana (1968), filma nadahnutog vizualnošću sovjetske avangarde, a s Ivanom Ivanov-Vanom je napravio prvo Godišnja doba (1969) a potom, osvojivši nagradu na prvom Animafestu Zagreb, animirani spektak Bitka kod Keržence iz 1971., nastao prema djelu velikog skladatelja Rimski-Korsakova, a vizualno utemeljen na ruskoj srednjovjekovnoj vizualnoj tradiciji.


Kao samostalan autor najviše se nadovezuje na folklorne, bajkovite i druge tradicijske elemente, stalno usavršavajući tehnike fotografiranja, animiranja i postprodukcije, razvivši nov, jedinstven i prepoznatljiv umjetnički rukopis. Lisica i zec (1973), Čaplja i ždral (1974) te Ježić u magli (1975), iznimna i danas rado gledana ostvarenja, postavljaju temelje Norštejnovom remek-djelu Bajka nad bajkama (1979), još jednom pobjedniku Animafesta Zagreb, djelu često proglašavanom najboljim animiranim filmom svih vremena. Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti ukusno i funkcionalno koristi širok raspon tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih korištenih u drugim vizualnim i audiovizualnim umjetnostima, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svojom svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Uz velike uspjehe u publicistici i filmskoj edukaciji te neke manje projekte u animaciji, Norštejn je zadnjih godina najviše radio na životnom projektu još nezavršene Kabanice, prema Gogoljevoj pripovjetci. 


Majstor animacije i uzor generacijama novijih autora Jurij Norštejn radi pomno i detaljno, pazeći na svaku sitnicu, a svojom ozbiljnošću i individualnošću je postavio visoke standarde suvremenoj umjetničkoj animaciji, standarde koje svaka nova generacija iznova pokušava dosegnuti. (N. Gilić)

 

Režija

Yuri Norstein


Produkcija

Soyuzmultfilm


Scenarij

Yuri Norstein, Roman Kachanov


Zvuk

Boris Filchikov


Glazba

Mikhail Meyerovich


Montaža

Nadezhda Treshcheva


Animacija

Yuri Norstein


Ostalo

Francesca Yarbusova (art director)


Kategorije

Jurij Norštejn