Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 4. - 9. lipnja 2013.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 4. - 9. lipnja 2013.
hr | en

Nagrada za životno djelo 25. Animafesta u ruke Michelu Ocelotu!
17/03/15

Michel Ocelot, velikan francuskog i svjetskog animiranog filma, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta Zagreb, a bit će mu uručena 9. lipnja, na svečanom otvorenju festivala. Vijeće Animafesta Zagreb koje je odlučivalo o Nagradi za životno djelo opisalo je Michela Ocelota kao „pjesnika animacije i istraživača medija“ koji je „ne samo inspiracija nego i uzor novim naraštajima umjetnika animiranog filma“.

Michel Ocelot (1943.) je francuski pisac, karikaturist, animator i redatelj animiranih filmova. Bivši je predsjednik Međunarodne asocijacije animiranog filma te dobitnik nagrada Britanske filmske akademije i César. Na Animafestu Zagreb dvaput je nagrađen za najbolji animirani film: bilo je to 1980. godine za Troje izumitelja (Les Trois Inventeurs), njegov prvi animirani film, te 2007. za Azur i Asmar (Azur et Asmar). 

Animafest Zagreb je 2009. godine predstavio njegov opus, koji čine filmovi posebne atmosfere i estetike često zahvaljujući izboru tehnike – animaciji silueta. Na ovogodišnjem izdanju festivala publika će imati prilike upoznati se s njegovim recentnijim radovima, a program će podržati Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

Ocelot je podjednako vješt u najrazličitijim tehnikama animacije te „majstorski spaja umjetničku, folklornu i mitološku tradiciju Europe i drugih kontinenata s vizualnošću i umjetnošću novijeg razdoblja, stvarajući tako osebujan spoj prepoznat diljem svijeta animacije“, kako navode članovi Vijeća. Mnoga njegova djela predstavljaju sjajan dokaz vrijednosti poetike jednostavnog iskaza i potvrđuju njegov stil kao jedan od najosebujnijih stilova svjetske animacije.