Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 4. - 9. lipnja 2013.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 4. - 9. lipnja 2013.
hr | en

Tito on Ice / Tito na ledu

DUGOMETRAŽNI FILMOVI

Titoonice_still1

Tito on Ice / Tito na ledu


Helena Ahonen, Max Andersson

Njemačka, Švedska / 2012 / 76' 26''



Projekcije


Utorak, 04. 06.,
Cineplexx Centar Kaptol (dvorana 3), 20:00 h
Petak, 07. 06.,
Cineplexx Centar Kaptol (dvorana 3), 20:00 h


Sinopsis


Promovirajući svoju knjigu Bosnian Flat Dog, švedski autori stripova Max Andersson i Lars Sjunnesson obilaze zemlje bivše Jugoslavije s mumificiranim maršalom Titom u hladnjaku. Gledajući kako se granične kontrole pretvaraju u improvizirana snimanja, diveći se mutantskim Disneyjevim igračkama iza Željezne zavjese, kupujući ručno rađene suvenire od granata te otkrivajući snajperističku umjetnost u raznesenim stanovima, shvaćaju da je zbilja ponekad čudnija od fikcije. Vožnja vlakom smrti kroz paralelni svemir gdje nestaje svaka granica – ovaj film istodobno je tragičan, poetičan i urnebesan.

Helena Ahonen


Helena Ahonen (1972, Mölndal) surađivala je s Maxom Anderssonom na nekoliko umjetničkih projekata od 1995. godine do danas. Tito na ledu njezin je debi u ulozi snimateljice i suredateljice.

 

Max Andersson


Max Andersson (1962, Karesuando) studirao je grafički dizajn u Stockholmu (1982-84) te filmsku produkciju na Sveučilištu u New Yorku. Režirao je i producirao niz kratkih filmova, a 1992. objavio je svoj prvi crtani roman Pixy. Otada su njegove priče o „traktoromorfnoj djeci”, alkoholiziranim fetusima, kućama bez doma, stablima mesa i oružju kao kućnom ljubimcu prevedene na dvadeset jezika, a njegove slike, objekti i instalacije predstavljeni su na brojnim izložbama diljem svijeta. Trenutačno živi i radi u Berlinu.

 

Režija

Helena Ahonen, Max Andersson


Produkcija

Nail Films


Scenarij

Max Andersson


Knjiga snimanja

Max Andersson


Zvuk

Per-Henrik Mäenpää


Montaža

Max Andersson


Animacija

Max Andersson


Ostalo

Scenografija: Max Andersson, Lars Sjunnesson


Kategorije

DUGOMETRAŽNI FILMOVI