Logo_hovers_2022
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 31. svibnja - 5. lipnja 2011.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 31. svibnja - 5. lipnja 2011.
hr | en

Program za djecu i mlade Animafesta 2020: Maštovite priče o prijateljstvu, obitelji i putovanjima
25/09/20

Program za djecu i mlade Animafesta Zagreb 2020, čiji se filmski dio najvećim dijelom odvija u dvorani Kinoteke, obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu, atraktivni Obiteljski program s uzbudljivim dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionicu optičkih igračaka u Medijateci Francuskog instituta te besplatne programe smještene u kulturne centre Grada Zagreba (Travno, Trešnjevka, Dubrava, Sesvete i Maksimir), kao i projekcije u kinu Metropolis MSU-a i Uraniji.

Uslijed trenutnih epidemioloških okolnosti, Natjecanje filmova za djecu bit će dostupno učenicima osnovnih i srednjih škola te vrtićkom uzrastu u njihovim učionicama i odjeljenjima i online kako bi im se i na taj način pružila prilika za razvoj medijske pismenosti. Zainteresirani odgajatelji i odgajateljice, nastavnici i nastavnice svoje škole i vrtiće za online projekcije mogu prijaviti na https://bit.ly/3cueGlG, a za sva pitanja i informacije obratiti se na mobitel 098 595 922 ili e-mail djeca@animafest.hr.

Za Natjecanje filmova za djecu radove odabire medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, i kategorizira ih prema uzrastu na one za predškolsku djecu (4-7 godina), mlađe školarce (7-10 godina), starije školarce (10-14 godina) i mlade odrasle (14+ godina). Ukupno 41 film ove konkurencije nudi priče o prijateljstvu, obitelji, mašti, ljubavi, hrabrosti, povjerenju, sjećanjima i putovanjima. Predškolarce očekuju, primjerice, šumski pjevački zbor, mali životinjski prijatelji, čarobnice, badminton i rođendanske zabave, mlađe školarce plišanci, kazališne predstave, klizanje i more, starije školarce putovanja u svemir, zoološki vrt, Lisabon i na morsku obalu, a mlade odrasle bjegunci, suočavanje s prošlošću, oluje, briga za okoliš i pametni telefoni. Filmovi Natjecanja filmova za djecu uživo se mogu vidjeti u dvorani Kinoteke u petak i subotu, 2. i. 3. 10., u prijepodnevnim satima. Ulaznice se kupuju na blagajni Kinoteke te u sustavu ulaznice.hr po cijeni od 25 kuna.

Obiteljski program, idealan za gledanje u pratnji roditelja, započinje već ove subote 26. 9. U Kinu Metropolis MSU-a od 16 sati prikazuje se raskošni dugometražni film Slavna invazija medvjeda na Siciliju (8+ god.) Lorenza Mattottija. Za ovu projekciju, kojom se obilježava 10 godina Kina Metropolis, ulaznica stoji 10 kuna na blagajni i internetskoj stranici toga kina. Istoga dana od 11 sati u Kinoteci je na programu besplatni "Animafest predstavlja: Zvjerke u gostima", izbor prilagođen uzrastu 4+.

Drugi prelijepi dugometražni film, Putovanje jednog princa (6+) legendarnog Jean-Françoisa Laguioniea, igra u subotu 3. 10. u 16 sati u oba navedena kina, Metropolisu i Kinoteci, a u suradnji s Kino.hr i u Plaškom te Dugoj Resi. Ulaznice po cijeni od 25 kuna dostupne su u sustavu ulaznice.hr i na blagajnama kina.

Kratkometražne selekcije pod naslovima "Veseljaci i pustolovi" (6+, subota 3. 10., Kinoteka, 13 sati) i "Festival francuskog animiranog filma: igre i trice" (3-6 god., subota 3. 10., Urania, besplatan ulaz) u središtu su Obiteljskog programa, dok najbolji filmovi 11. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin, kao i izbor filmova za djecu i mlade u subotu 3. 10., odnosno nedjelju 4. 10. u 11 sati stižu u kulturne centre Travno, Dubrava, Sesvete, Maksimir i Trešnjevka u sklopu besplatnog programa Animafest u Vašem kvartu.

Radionicu optičkih igračaka za djecu u Medijateci Francuskog instituta vodit će u subotu 3. 10. od 11:30 do 13:00 sati Antonija Veljačić, uz obaveznu prijavu na: radionice@institutfrancais.hr.