Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

Sita Sings the Blues / Sita pjeva blues

Veliko natjecanje

Sita_01

Sita Sings the Blues / Sita pjeva blues


Nina Paley

Sjedinjene Države / 2008 / 90' 0''



Projekcije


Petak, 05. 06.,
Kino Europa, 20:30 h
Subota, 06. 06.,
Cineplexx Centar Kaptol, Dvorana 3, 21:00 h


Sinopsis


Sita je hinduska božica, glavni ženski lik indijskog epa Ramajana te brižna supruga koja prati muža Ramu tijekom 14 godina izgnanstva u šumi. Kasnije je otima zao kralj sa Šri Lanke. Unatoč tomu što ostaje vjerna svom mužu, Situ čekaju mnoga iskušenja... U svojem prvom dugometražnom filmu Nina Paley suprotstavlja višestruku pripovjedačku strukturu i vizualne stilove te stvara iznimno zabavnu ali i dirljivu viziju Ramajane. Glazbeni brojevi koreografirani su prema pjesmama Annette Hanshaw, pjevačice džeza iz 1920-ih, a u njima sudjeluju stotine bića: leteći majmuni, zla čudovišta, bogovi, božice, ratnici, mudraci i krilate očne jabučice. To je priča o istini, pravdi i ženskom kriku za jednakošću. “Sita pjeva blues” zavrjeđuje opis “najljepše ikad ispričane priče o prekidu”.

Nina Paley


Nina Paley (1968, Champaign, Illinois, SAD) veteranka je stripova za kompanije, autorica stripa “Fluff” (Universal Press Syndicate), “The Hots” (King Features) i vlastitog alternativnog tjednog izdanja “Nina’s Adventures.” Godine 1998. počela je proizvoditi nezavisne animirane festivalske filmove, među kojima i kontroverzni ali popularni kratki film “The Stork”. Godine 2002. otišla je sa svojim tadašnjim mužem u indijski Trivandrum, gdje je prvi put pročitala Ramajanu. To ju je nadahnulo za prvi dugometražni film, “Sita pjeva blues,” koji je sama animirala i producirala, radeći pet godina na kućnom računalu. Nina predaje na Školi za dizajn Parsons na Manhattanu, a 2006. je dobila Guggenheimovu stipendiju.

Odabrani radovi:
The Stork (2002), Fetch! (2001), Pandorama (2000), Luv Is... (1998)  

Odabrane nagrade:

Posebna nagrada žirija  (Berlinale), Cristal za dugometražni film (Annecy), Posebna nagrada žirija / (Ottawa), Najbolji scenarij  (Atene IFF)

Odabrani festivali:
Leeds IFF, Seattle IFF, Anima Mundi, Stuttgart ITFS, Holland Animation Film Festival, Anima Brussels, Anifest

 

Režija

Nina Paley


Produkcija

Nina Paley Productions


Scenarij

Nina Paley; na osnovi Valmikija / based on Valmiki


Zvuk

Greg Sextro


Glazba

Todd Michaelson, Rudresh Mahanthappa, Masala Dosa, Nik Phelps, Rohan


Montaža

Nina Paley


Animacija

Nina Paley


Kategorije

Veliko natjecanje