Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
19. - 24. lipnja 1978.
Svjetski festival animiranog filma / 19. - 24. lipnja 1978.
hr | en

Rise & Shine 2023
15/05/23

Kreće drugo izdanje radionice Rise & Shine – programa za razvoj i predstavljanje kratkih animiranih filmova mladih talentiranih filmaša. Dvodijelnu radionicu organiziraju Animafest Zagreb, Animateka IAFF i CEE Animation, a namijenjena je kratkim filmovima u razvoju.

Sudionici će svoje vještine usavršavati kroz vodstvo iskusnih profesionalaca u industriji, umrežavati se s kolegama animatorima te imati priliku svoj projekt predstaviti široj međunarodnoj profesionalnoj publici povezanoj s oba festivala.

Prvi dio, posvećen razvoju priče i scenarija, održat će se u Zagrebu tijekom Animafesta i pružit će polaznicima priliku za rad s vrhunskim mentorima. Drugi dio radionice bit će prilika za učenje kako najbolje prezentirati svoj projekt i predstavljanje pred profesionalcima iz svijeta animacije tijekom ljubljanske Animateke.

Odabrani projeki:

1. Coddiwomple, Petko Modev, Vessela Dancheva-Bogdanova, Bugarska
2. Reiss Dich Mal Zusammen, Marion Taschler, Saskia von Virág, Švicarska
3. Period Drama, Michaela Mihalyi, Jakub Rálek, Slovačka, Češka
4. Demon in the Marshes, Martin Pertlíček, Martin Novotny, Kamila Dohnalová, Češka
5. Georgeta, Sybil Marzin-Thélémaque, Clara Marquardt, Francuska
6. Now, Katrin Novaković, Miljenka Čogelja, Hrvatska
7. Creaturas, Carolina Bonzinho, Laura Gonçalves, Portugal
8. Plastic Aches, Andrea Guizar, Roza Misztela, Meksiko, Poljska
9. Cosmonauts, Leo Černić, Tina Smrekar, Slovenija, Italija
10. Shio, Ana Markozashvili, Natia Nikolashvili, Gruzija
11. A Horse in SwanSea, Maria Brudașcă, Constantine Benea, Rumunjska (kvalificiran kao pobjednik programa Pitch, please! 2022, Animest Bukurešt IAFF)

Mentori:

Michael Dudok de Wit rođen je 1953. i školovao se u Nizozemskoj. Zatim je studirao barkorez u Ženevi, a animaciju u Farnhamu u Engleskoj, gdje je snimio svoj prvi film Intervju. Nakon što je godinu dana animirao u Barceloni, preselio se u London 1980. godine. Radio je kao freelancer za nekoliko studija te režirao i animirao mnoge nagrađivane reklame i filmove za televiziju i kino. Godine 1992. napravio je svoj kratki film Tom Sweep, nakon čega je uslijedio Redovnik i riba snimljen u studiju Folimage u Francuskoj. Taj je film nominiran za Oscara i osvojio je Césara. Njegov najpoznatiji kratki film Otac i kći osvojio je Grand Prix na Animafestu i Annecyju, Oscara i nagradu BAFTA. Godine 2004. završio je svoj kratki film Miris čaja, a nedavno je napisao i režirao dugometražni igrani film Crvena kornjača u Francuskoj s Prima Linea Productions. Crvena kornjača bila je koprodukcija s Wild Bunch - Studio Ghibli. Nominiran je za Oscara (2017.) i osvojio je Posebnu nagradu u programu Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu 2016., kao i brojne druge međunarodne nagrade uključujući i Grand Prix Animafesta Zagreb. Michael također ilustrira knjige i održava radinice o animaciji, kreativnosti i srodnim temama na umjetničkim fakultetima i sveučilištima u Velikoj Britaniji i inozemstvu.

Pedro Rivero (Bilbao, 1969.) scenarist je, redatelj i producent animiranih filmova. Dobitnik je dvije nagrade Goya za kratki film Birdboy (2012.) i dugometražni film Psihonauti, zaboravljena djeca (2017.) te je autor prvog španjolskog animiranog filma u Flashu puštenog u komercijalnim kinima, Kriza mesoždera (2008.). Bio je koscenarist dugometražnog igranog filma The Platform (2019.) u režiji Galdera Gaztelu-Urrutia, koji je nagrađen na festivalima u Sitgesu i Torontu i jedan je od najgledanijih filmova u povijesti platforme Netflix. Umjetnički je direktor Bilbao International Animation Community Festivala - Animakom Fest, a sudjelovao je na brojnim festivalima animiranog filma kao član žirija i predavač . Bio je predsjednik Profesionalnog udruženja scenarista Baskije između 2002. i 2008. i član Upravnog odbora od njegova osnutka 1997. Rivero je autor stripova i kazališnih tekstova, predavao je pisanje scenarija za film u nekoliko centara i akademija više od dvadeset godina.

Anna Vasova započela je karijeru kao izvršna direktorica scenarija za Češku televiziju. Također je predavala na Akademiji dramskih umjetnosti i pisala scenarije za kazalište/TV/radio. Kasnije je vodila produkcijski ogranak Studija Barrandov i postala direktorica programa na Češkoj televiziji. Odatle se na 15 godina preselila na Euroviziju u Ženevi, gdje je koordinirala preko 50 koprodukcija na 86 televizija u 56 zemalja. Nakon povratka u Prag 2015. godine, Anna je postala članica Savjetodavnog odbora Češke televizije, vodila je dva sektora na Višegradskom animacijskom forumu i bila članica Umjetničkog odbora FAMU. Također se vratila neovisnom pisanju scenarija, savjetovanju scenarija i podučavanju. Anna je 2018. osnovala produkcijsku kuću za animaciju 13ka (13ka.eu) zajedno s mladom producenticom Karolinom Davidovom. Od tada radi kao producentica, scenaristica i urednica scenarija. Njezin posljednji objavljeni rad je The Websters Movie (2022, r. Katarina Kerekesova), gdje je Anna djelovala kao spisateljica i producentica. Povremeno predaje na FAMU, radi kao stručnjakinja za MEDIA program, a na festivalima i radionicama sudjeluje kao predavačica ili članica žirija.