Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
10. - 15. lipnja 1974.
Svjetski festival animiranog filma / 10. - 15. lipnja 1974.
hr | en

Otkriveni novi programi Animafesta 2014
14/04/14

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. Od 1725 pristiglih filmova iz 73 zemlje svijeta međunarodne selekcijske komisije u sastavu André Eckardt (Njemačka), Abi Feijó (Portugal) i Marina Kožul (Hrvatska) - Veliko natjecanje i Velika panorama; Alexis Hunot (Francuska), Tamaki Okamoto (Japan) i Slave Lukarov (Hrvatska) - Studentsko natjecanje, Studentska panorama i Natjecanje namjenskih filmova, odabrale su 144 filma za navedene programe ovogodišnjeg Festivala.

Temeljem prijedloga komisija i vlastite ekspertize daljnjih 37 filmova iz Europe, Azije i Sjeverne Amerike medijska psihologinja Martina Peštaj uvrstila je u Natjecanje filmova za djecu - središnji dio Programa za djecu i mlade - svrstavši ih u kategorije primjerene različitim uzrastima (4-7, 7-10, 10-14 i 14+). Peštaj je selekcionirala i Obiteljski program, posebno prilagođen zajedničkom gledanju roditelja i djece, koji broji šest filmova

Selekcijska komisija Studentskog natjecanja Animafesta 2014. Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu(RCA), čiji Odsjek za animaciju upravo proslavlja 25 godina rada. Studenti ove ugledne škole impresionirali su članove komisije žanrovskom, stilskom i narativnom raznolikošću koja je Akademiji priskrbila posebno predstavljanje na Animafestu s čak 29 biranih filmova iz slavne povijesti. Druga škola animacije koju će Animafest 2014. posebno predstaviti mađarsko je Sveučilište umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME). Ova se akademija ističe iznimnom kvalitetom autorica koje stvaraju grafički snažna i impresivna djela, često apstraktne tematike. Sveučilište Moholy-Nagy predstavlja se s ukupno deset filmova.

Središnji tematski program Animafesta 2014. čini velika retrospektiva lutka-filma sastavljena od: potpune svjetske top-liste te tehnike u izboru 45 vodećih umjetnika današnjice, poput braće Quay, Barryja Purvesa, Jiříja Barte, Stephana Aubiera i Vincenta Patara; panorame francuskog lutka-filma, nastale u suradnji s festivalom u Annecyju; panorame hrvatskog lutka-filma s pratećom izložbom.

I program Majstori animacije ove je godine sačinjen po mjeri sladokusaca. Autoru najboljeg animiranog filma svih vremena Bajka nad bajkama i dobitniku Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine Juriju Norštejnu posvećena je jedna retrospektiva, dok je druga rezervirana za Normana McLarena, velikog inovatora animiranog i eksperimentalnog filma čiju 100. godišnjicu rođenja obilježavamo za ovu priliku restauriranim kopijama njegovih djela, pribavljenima u suradnji s National Film Board of Canada. 

Šest filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film, i ove se godine može vidjeti u posebnom programu Animafesta. Odabrani finalisti dokazali su se osvajajući nagrade na prestižnim festivalima, što je i kvalifikacijski kriterij za Cartoon d'Or koji dodjeljuje Europska udruga za animirani film CARTOON uz potporu Programa MEDIA