Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
5. do 10. lipnja 2023.
Svjetski festival animiranog filma / 5. do 10. lipnja 2023.
hr | en

Švicarskoj školi za umjetnost i dizajn u Luzernu Nagrada za najbolju školu animacije Animafesta Zagreb 2021
23/03/21

Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2021. Nagradu za najbolju školu animacije dodijelila je Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu, u Švicarskoj. Selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Lucija Bužančić i Lea Vidaković u obrazloženju nagrade navodi:

"Među tri škole animacije koje su se ove godine iznimno istaknule izvanrednim radovima svojih studenata i filmovima visoke umjetničke kvalitete, odlučili smo nagraditi Školu za umjetnost i dizajn u Luzernu. Ova škola nudi studentima obrazovanje u području animacije u najsuvremenijim smjerovima i trendovima, no ono što i dalje istodobno njeguje su tradicionalne tehnike u animiranom filmu. Upravo su se dva filma s vrlo osebujnom, iznimno zanimljivom estetikom našla i u ovogodišnjem natjecanju studentskog filma.

Oba se služe tehnikom klasične animacije, propituju svojstva medija i narativa koji proizlazi iz same likovnosti pojedinog autora. Drugi filmovi koje smo pogledali također su vrijedni spomena i nimalo ne zaostaju za ovim izabranima u selekciji festivala. I oni imaju svoj glas u temama koje su sveprisutne i aktualne, a opet vrlo različite.

Želimo istaknuti da iznimno cijenimo što svaki student Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu ima svoju osebujnu viziju, priču i tehničku izvedbu. Režiji animiranog filma pristupa se na jedinstven način vodeći se senzibilitetom svakog pojedinog autora. Čini nam se vrijednim što škola podržava autorski pristup animiranom filmu i slobodu izražavanja kroz medij animacije na ovako visokom stupnju."

Animafest Zagreb 2021. u posebnom će programu predstaviti školu i prikazati retrospektivu najboljih radova njihovih studenata. Ove, godine u izuzetno jakoj konkurenciji od 840 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma je odabrano 45 filmova među kojima su svoje mjesto izborila dva filma ove škole: C - Alleswasichberühre (Marion Täschler) and Huis Clos (Nina Winiger).

31. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 7. do 12. lipnja 2021.