Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
6. do 11. lipnja 2022.
Svjetski festival animiranog filma / 6. do 11. lipnja 2022.
hr | en

Potprogram MEDIA podržao Animafest Zagreb i projekt „CEE Animation Festival Network“
09/11/20

U sklopu prvog poziva namijenjenog sufinanciranju mreža festivala (EACEA 24/2019) Animafest Zagreb osigurao je potporu Potprograma MEDIA za projekt CEE Animation Festival Network u iznosu od  88.000 eura, od čega je Festival ostvario potporu od 16.397 eura!

Poziv za sufinanciranje projekata mreže festivala prvi je takav poziv, a jedan od odobrenih projekata upravo je CEE Animation Festival Network čiji je nositelj i prijavitelj hrvatski festival animacije – Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb. Za usporedbu, podržano je ukupno 6 projekata od toga 3 projekta koji dolaze iz zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta (Austrija, Danska i Nizozemska), 2 projekta koji dolaze iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta (Češka i Hrvatska) te 1 projekt koji dolazi iz zemlje visokog produkcijskog kapaciteta (Njemačka).

Uz Animafest Zagreb - prijavitelja projekta, sudjeluju i partneri: Anifilm (Češka), Animest (Rumunjska), Fest Anča (Slovačka) i Animateka (Slovenija). Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) prijavu je ocijenila sljedećim riječima:

Inicijativa CEE Animation Festival Networkima snažnu viziju i ciljeve koji se temelje na dugogodišnjoj suradnji članova svih prijavljenih festivala. Mreža se želi orijentirati na poticanje razmjene i cirkulacije animiranih filmova unutar zemalja koje sudjeluju u projektu i inozemstvu. Odgovornost pojedinog organizacijskog tima festivala ravnomjerno je raspoređena u projektu. Razvoj publike i održavanje radionica te razmjena rezultata između festivala svakako su jedne od važnijih značajki ovog projekta.