Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en
Croatian_animation_1973

MAJSTORI ANIMACIJE | HRVATSKI ANIMIRANI FILM 1973.

HRVATSKI ANIMIRANI FILM 1973.

Oseka u značajnijoj autorskoj produkciji filmova Zagrebačke škole u ovoj godini i dalje traje. Produkcija je uglavnom okrenuta namjenskim animiranim i mini-filmovima, ovim posljednjima tih godina posebno, pa su mnoga autorska imena u Europi, a specijalno mladi željni uspona, radili na tim mini-ostvarenjima.

Nakon povratka iz Kanade, gdje je godine proveo u Montréalu kao profesor animacije, Zlatko Grgić posvetio je svoje stvaralačko vrijeme realizaciji serije kratkih geg-filmova pod izazovnim naslovom Maxi Cat. Naime, kao čest posjetilac montrealske Kinoteke, došao je bio do zaključka da je prirodni zadatak animiranog filma nasmijavanje gledatelja. Zasićen klasičnom potrebom zagrebačke animacije da se okreće generalnim problemima društvene egzistencije, posvetio se u zagrebačkom studiju seriji filmova namijenjenih isključivo humoru. Tako je nastala serija mini-filmova s glavnim junakom Mâčkom. Pokojni Zlatko bio bi sretan vremenom koje sada na Animafestu posvećujemo njegovu Maxi Catu.

Duško Vukotić je u pauzi svojih većih pothvata namijenio vrijeme za još jedan autorski film. S animatorom Nevenom Petričićem realizirao je film Da capo al fine, koji je realizirao u koprodukciji s montrealskim studijem NFB-a i film je dio omnibusa Čovjek: Zagađivač na kojemu je radio cijeli tim naših i kanadskih animatora. Snažna ekološka poruka koju film nosi danas je još aktualnija, a film su režirali: Don Arioli, Hugh Foulds, Chuck Jones, Wolf Koenig, Kaj Pindal, Frank Nissen, Pino Van Lamsweerde, Milan Blažeković, Zlatko Bourek, Nedeljko Dragić, Boris Kolar, Aleksandar Marks, Vladimir Jutriša, Dušan Vukotić, Ante Zaninović.

Branko Ranitović, koji je godinama režirao animirane projekte po europskim studijima, realizirao je u Zagrebu film Kameleon, s dizajnerom Zlatkom Grgićem.

Bordo je krajem godine završio svoj film Putnik drugog razreda, s kojim je zatim osvojio niz domaćih i međunarodnih nagrada. Sadržaj filma rezultat je mnogih putovanja željeznicom, koja su uskoro gotovo zaboravljena s prelaskom na avionske letove.

Na ovom festivalu prikazujemo kraći program iz produkcije Zagreb filma 1973. godine.

Borivoj Dovniković Bordo