Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
7. do 12. lipnja 2021.
Svjetski festival animiranog filma / 7. do 12. lipnja 2021.
hr | en

When the Day Breaks / Kad zora svane

LJUBAV 6: MÉNAGE À DEUX 3

When_the_day_brakes_3

When the Day Breaks / Kad zora svane


Amanda Forbis, Wendy Tilby

Kanada / 1999 / 9' 40''



Projekcije


Petak, 11. 06.,
Kino SC, 13:00 h
Subota, 12. 06.,
Kino Tuškanac, 19:00 h


Sinopsis


Kad zora svanešarmantna je gorko-slatka priča o svinji Ruby čiji se život neočekivano preokrene kada vidi nesreću u kojoj pogine stranac. Spretnim humorom i fino razrađenim detaljima film rasvjetljava karike koje nas povezuju, ukazujući na obećanje i krhkost novog dana. Film koji su redateljice opisale kao četverogodišnji rad iz ljubavi predivno je izveden pomoću olovke i boje na fotokopijama, što mu daje teksturu koja podsjeća na litografiju ili treperavi filmski žurnal. U filmu Kad zora svaneobičnim stvarima – limunu, tosteru i slučajnom susretu na uglu ulice – podarena je organska snaga.

Amanda Forbis


Amanda Forbis se 1990. pridružila Kanadskom nacionalnom odboru za film kao redateljica animiranih filmova na obrazovnom filmu pod naslovom The Reluctant Deckhand. Godine 1995. Wendy Tilby ju je pozvala u Montreal da zajedno režiraju Kad zora svane (1999.). Film je osvojio brojna priznanja, uključujući Zlatnu palmu za kratki film u Cannesu, nominaciju za Oscara i Grand prix na međunarodnim festivalima animacije u Annecyju, Zagrebu i Hirošimi. Godine 2011. uslijedio je film Divljina, koji je osvojio niz nagrada te još jednu nominaciju za Oscara.

 

Wendy Tilby


Prvi film Wendy Tilby, Strings (1991.), osvojio je brojne međunarodne nagrade, pa i nominaciju za Oscara. Za svoj sljedeći film Tilby se udružila s Amandom Forbis i režirala Kad zora svane (1999.), koji je osvojio Zlatnu palmu za kratki film u Cannesu, nominaciju za Oscara i Grand prix na međunarodnim festivalima animacije u Annecyju, Zagrebu i Hirošimi. Godine 2011. uslijedio je film Divljina, koji je osvojio niz nagrada te još jednu nominaciju za Oscara.

 

Režija

Amanda Forbis, Wendy Tilby


Produkcija

National Film Board of Canada


Kategorije

LJUBAV 6: MÉNAGE À DEUX 3